chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

09 Dec 2021
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Cadeautjes en belastingsverminderingen in december.

Associeert u december ook met de verschillende uitgaven die u moet doen om de feestdagen te vieren? Slecht nieuws: naast een kerstboom en talloze cadeaus is het verstandig om wat sparen voor later. Goed nieuws: deze "uitgaven" vormen over enkele jaren een erg nuttig aanvullend pensioen en zijn bovendien fiscaal aftrekbaar! U heeft nog een paar dagen tijd om alles in orde te maken.

Cadeautjes en belastingsverminderingen in december.

Besteed nu om later meer terug te krijgen

Gezien de beperktheid van het wettelijk pensioen beloont de regering Belgen die een aanvullend pensioenkapitaal opbouwen met fiscale voordelen. Deze incentives variƫren naargelang het statuut van de persoon: werknemer of zelfstandige, als natuurlijke persoon of in een onderneming. In de praktijk betekent dit dat, afhankelijk van de formules, de bedragen die in deze aanvullende pensioenproducten worden gestort, aftrekbaar (dat wil zeggen ze verlagen uw belastbare grondslag) of gedeeltelijk recupereerbaar zijn (een stuk wordt terugbetaald). Om uw belastingvoordeel te maximaliseren, zijn er maximale bedragen die u jaarlijks in deze pensioenproducten kunt storten. Als u dit voor 2021 nog niet heeft gedaan, is het nu of nooit!

De 80%-regel

Om misbruik te voorkomen heeft de overheid de "80%-regel" ingevoerd die het plafond van uw aanvullende pensioenproducten bepaalt. Deze regel bepaalt de maximale hoogte van de jaarlijkse premie die u kunt beleggen in uw aanvullend pensioen met behoud van uw belastingvoordeel. Het uitgangspunt is dat uw wettelijk pensioen en uw aanvullend pensioen samen niet meer kunnen bedragen dan 80% van uw laatstverdiende salaris. In de praktijk is de formule complex en kent ze veel parameters. Om nauwkeurig te achterhalen hoeveel u precies mag beleggen, kan u op de easyvest-website een gepersonaliseerde simulatie doen.

IPT

De Individuele Pensioentoezegging (IPT) is een pensioenproduct dat is voorbehouden aan bedrijfsleiders. Ze kunnen er extra kapitaal mee opbouwen naast hun wettelijk pensioen. Deze pensioenregeling heeft de vorm van een fiscaal aftrekbare levensverzekering waaraan de onderneming van de beheerder bijdraagt en waarvan de beheerder de pensioengerechtigde is. 100% van de betaalde bedragen is aftrekbaar voor de vennootschap.

VAPZ

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is het equivalent van de IPT voor zelfstandigen. Deze pensioenregeling heeft de vorm van een fiscaal aftrekbare levensverzekering waaraan de zelfstandige bijdraagt en waarvan hij de pensioengerechtigde is. 100% van de gestorte bedragen is aftrekbaar en de zelfstandigen genieten van een gegarandeerd jaarlijks rendement van 0,85%. Dit rendement geldt dus voor de plannen die in 2021 bij easyvest worden aangeboden.

POZ

De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) is een ander pensioeninstrument voor zelfstandigen zonder vennootschap, tevens in de vorm van een fiscaal aftrekbare levensverzekering. Hier recupereert u 30% van de betaalde bedragen en is het mogelijk om te beleggen in een Tak 23-aandelenindexfonds. Het belastingvoordeel is dus minder, maar in combinatie met de VAPZ maakt de VAPZ het mogelijk om de aanvullende pensioenbedragen te verhogen en te profiteren van mogelijks meer rendement.

Pensioensparen ook geplafonneerd

Ten slotte zijn er nog pensioensparen - een voor iedereen toegankelijk aanvullend pensioenproduct, aangeboden door de banken - niet door easyvest - in de vorm van aandelen- en obligatiefondsen. Dit product valt niet onder de 80%-regel, maar ook hier zijn de bijdragen zijn geplafonneerd. Er zijn twee drempels: die van 990 euro per jaar die recht geeft op 30% belastingvermindering, en die van 1.270 euro per jaar die recht geeft op 25% belastingvermindering.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Note: Dit artikel werd geschreven toen Easyvest door de FSMA werd erkend en gereglementeerd als agent voor bank- en beleggingsdiensten.

Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.