chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

20 Apr 2024
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Waarin beleggen om regelmatige inkomsten te genereren op lange termijn

Het ultieme doel van een belegger is meestal om op een dag de vruchten van zijn inspanningen te plukken, door een inkomen uit het geduldig opgebouwde vermogen te halen. Maar hoe bouwt u een duurzaam inkomen op, dat wil zeggen zonder buitensporige kosten en zonder uw kapitaal te snel op te souperen.

Wat is de beste investering om een ​​regelmatige inkomen te genereren? Vastgoed, aandelen of ETF's?

1. Investeren in vastgoed

Veel Belgen hebben het vaste idee om vroeg genoeg vastgoed te kopen, zodat het, eenmaal afbetaald, voor een comfortabel huurinkomen zorgt. Een interessant idee—vooral omdat huurinkomsten momenteel niet belast worden in België—zolang men het zich kan veroorloven. Want de registratiekosten en notariskosten (15% van de aankoopprijs), de persoonlijke inbreng die banken vereisen (20% van de totale prijs + kosten), de rentelasten van een lening (momenteel bijna 4% per jaar gedurende 20 jaar) en de lopende kosten verbonden aan elk type vastgoed vereisen echter diepe zakken... en drukken op het rendement. Bovendien ligt het kapitaal dan volledig vast en kan het niet gemakkelijk worden verdeeld. Om het rendement van een vastgoedinvestering nauwkeurig te evalueren, heeft Easyvest een eenvoudig en gratis model ontwikkeld: download het hier en doe de berekening, u zult misschien verrast zijn!

2. Beleggen in een handvol aandelen en obligaties die een goed rendement bieden

Bij beleggen van een gespaarde kapitaal (of bij het ontvangen van een groepsverzekering of een erfenis) besluiten sommigen - al dan niet met professionele hulp - te beleggen in een aantal goed gekozen aandelen die verondersteld worden een stabiel en comfortabel rendement te bieden. Typisch: een handvol "goede huisvaderaandelen" en obligaties met een redelijke coupon. Dit is het geval van meneer Peeters (alias), die beschikt over een aanzienlijk kapitaal van € 400.000. Dit kapitaal is volledig belegd in slechts 4 (!) Belgische aandelen, verdeeld over drie sectoren. Deze ondernemingen hebben een goede historiek wat betreft dividenduitkering, waardoor M. Peeters tot nu toe een comfortabel dividend van ongeveer € 9.000 per jaar ontvangt. Zeer tevreden over zijn belegging, heeft meneer Peeters echter voor een zeer riskante en kostbare strategie gekozen:

Bovendien is het uiterst moeilijk – zo niet onmogelijk! – om op lange termijn in te zetten op "kampioenen". Zoals de onderstaande infografiek laat zien, is alleen Microsoft de afgelopen 20 jaar in de top 5 van beste wereldwijde aandelen gebleven.

2. Een gediversifieerde renteportefeuille opbouwen met ETF’s

De strategie aanbevolen door Easyvest is om zo vroeg mogelijk kapitaal te beleggen in een zo maximaal mogelijk gediversifieerde ETF-portefeuille, inclusief wereldwijde aandelen en staatsobligaties uit de eurozone. Deze strategie heeft meerdere voordelen:

 
         

€ 200.000 = € 1.000 per maand gedurende 20 jaar

"Sparen voor uw pensioen" is een beetje als "sporten om fit te blijven": voor de hand liggend, maar te gemakkelijk om uit te stellen. Ook bij beleggen is het definiëren van een doel de sleutel tot succes. Daarom heeft Easyvest een simulator ontwikkeld die niet alleen toekomstige inkomsten projecteert, maar ook helpt bij het definiëren van een financieel doel en het in kaart brengen van de huidige inspanning om dat doel te bereiken. Met behulp van onze simulator ontdek je dat € 200.000 geaccumuleerd vermogen een maandelijks inkomen van € 1.000 kan genereren gedurende 20 jaar, rekening houdend met een inflatie van 2%, een mediaan scenario met 50% kans op succes, en een evoluerend risicoprofiel (dat steeds defensiever wordt na verloop van tijd).

Een eenvoudige regel van drie

Streeft u naar een maandelijks inkomen van € 3.000? Een eenvoudige regel van drie toont aan dat u € 600.000 nodig heeft om dat doel te bereiken. Hoewel het bedrag misschien hoog lijkt, is het haalbaar voor degenen die vroeg beginnen met beleggen. We hebben ook al eerder berekend hoe lang het duurt en met welke maandelijkse inspanning het mogelijk is om een kapitaal van € 1 miljoen op te bouwen—zonder de loterij te winnen of van een rijk familielid te erven!

De eenvoudige en efficiënte inkomstenportefeuille van Easyvest

Wilt u het meeste halen uit het kapitaal dat u tijdens uw actieve beroepsleven zorgvuldig en geduldig heeft opgebouwd? Vermijd het betalen van buitensporige kosten en bouw een inkomstenportefeuille op basis van ETF's die u in staat stelt om uw kapitaal zo lang mogelijk te behouden. Probeer onze simulatietool nu op onze website en maak een afspraak met een van onze Wealrh Managers om antwoorden te krijgen op al uw vragen!

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.