Onze benadering

Easyvest maakt gebruik van een doordachte, beproefde beleggingsfilosofie om uw hard verdiende geld te laten renderen. Het is onnodig om op zoek te gaan naar de juiste aandelen of de markt proberen te verslaan: probeer simpelweg te surfen op de markt, uzelf te ontdoen van alle ruis van financiële goeroes en te focussen op het opbouwen van uw vermogen op lange termijn.

Deze beleggingsmethodologie is gebaseerd op de Moderne Portfolio-theorie van Nobelprijswinnaar Harry Markowitz. Deze werd ontwikkeld door Matthieu Remy aan de Harvard Business School in samenwerking met wereldbekende financiële experts en werd goedgekeurd door Leleux Associated Brokers.

De beleggingsmethodologie van Easyvest is gebaseerd op 5 pijlers:

  1. Het selecteren van de juiste beleggingsklasses
  2. Het selecteren van alleen de beste financiële producten
  3. Het ontwerpen van risico-efficiënte modelportefeuilles
  4. De portefeuille aanbevelen die het beste bij u past
  5. Het sturen van uw portfolio

1. Het selecteren van de juiste beleggingsklasses

Beleggingsklasses zijn de fundamentele bouwblokken voor een beleggingsportfolio. Ze zijn beschikbaar in allerlei verschillende vormen, zoals aandelen, obligaties of valuta.

Iedere beleggingsklasse speelt een specifieke rol in een portfolio. Simpel gezegd kan u stellen dat aandelen de groei van uw portfolio stimuleren en obligaties u beschermen in het geval van een crisissituatie.

Door deze verschillende beleggingsklasses met elkaar te combineren in de juiste proportie kan men het verwachte rendement verhogen en de daaraan verbonden risico’s minimaliseren. In financiële kringen wordt er ook wel van ‘diversificatie’ gesproken.

We gebruiken de volgende beleggingsklasses in al onze portfolio’s. Wij geloven dat deze de beste groei en stabiliteit op lange termijn voor beleggers garanderen.

BeleggingsklassesBeschrijvingRol
Globale aandelenGediversifieerde selectie van bedrijven in verschillende regio’s en industrieënKapitaalgroei
Europese staatobligatiesSchuldobligaties uitgegeven door Europese landen om hun werkzaamheden te financieren en als een gebruikelijke bron van inkomKapitaalbehoud
Liquide middelenLiquide activa die gebruikt worden om het risico in volatiele markten te verlagenKapitaalbehoud

Merk op dat de beleggingsklasse globale aandelen op zichzelf meerdere subcategorieën zoals vastgoed en grondstoffen. Door globale aandelen te beheren wordt u bijgevolg blootgesteld aan heel wat andere beleggingsklasses, wat de diversificatie van uw portfolio ten goede komt.

2. Het selecteren van alleen de beste financiële producten

We onderhouden geen relaties met andere investeringsfirma’s en accepteren geen enkele soort commissie van hen. Daarom zijn we volledig onafhankelijk en kunnen we u de beste producten aanraden om uw portfolio mee op te bouwen.

Het portfolio die we u aanraden wordt opgebouwd met financiële producten die trackers of Exchange Traded Funds (ETF) heten. ETF’s zijn gelijkaardig aan een gemeenschappelijk beleggingsfonds, maar worden in real-time verhandeld zoals aandelen op de beurs zoals de BEL20 of Euronext. Ze worden niet actief beheerd of opgevolgd en evenaren de prestaties van de beursindex die ze volgen. Ze worden gekenmerkt door hun lage kosten, toegankelijkheid en belastingsvoordeligheid.

We hebben alle ETF’s die onze geselecteerde beleggingsklasses volgen uitvoerig gescreend. Twee hiervan werden op een shortlist geplaatst omdat ze de laagste kosten aanbieden, een geweldig historisch resultaat hebben neergezet en door een respectabele tegenpartij beheerd worden. Deze producten proberen de prestaties van de onderstaande indexen te evenaren.

BeleggingsklassesGetrackte index
Globale aandelenMSCI All Country World IM
Europese staatsobligatiesJPM Government Bond Index EMU
Liquide middelenCash

We zoeken continu naar de beste beleggingsproducten die geschikt voor u zijn en kunnen u daarnaast ook andere opties aanraden indien we denken dat deze waardevol kunnen zijn voor uw portfolio.

3. Het ontwerpen van risico-efficiënte modelportefeuilles

Met behulp van de twee bovengenoemde ETF’s heeft Easyvest 10 risico-efficiënte portefeuilles ontworpen. Ieder portfolio komt overeen met een risiconiveau die de belegger kan dragen. Easyvest Portfolio1 is de minst risicovolle portefeuille terwijl Easyvest Portfolio 10 de meest risicovolle is.

We definiëren het risico als de maximale waarde van de portfolio die de belegger bereidt is te verliezen in eender welk jaar. Het risico voor Easyvest Portfolio 5 bedraagt bijvoorbeeld 15%. Dat betekent dat we in 98% van de gevallen verwachten dat we niet meer dan 15% verliezen.

Het risiconiveau is een statitische meting die de toekomst probeert te voorspellen. Het statistische model dat we gebruiken probeert ervan uit te gaan hoe de globale markten zich in de toekomst zullen gedragen. Dit is een benadering die ook evengoed verkeerd kan blijken. Niemand kan de toekomst voorspellen. Echter hebben we een gegronde reden om te geloven dat ons model het bij het goede eind heeft indien we de eerdere voorspellingen vergelijken met hetgeen dat echt gebeurde in het verleden.

Het volgende belangrijke concept is dat een gegeven risico ook gekoppeld wordt aan een verwacht rendement. Deze relatie tussen risico en rendement werd voor het eerst omschreven door Harry Markowitz in 1952 in een theorie waarvoor hij later de Nobelprijs voor Economie (1990) in ontvangst mocht nemen. In simpele termen kan men stellen dat éénmaal een belegger besloten heeft welk risiconiveau hij wil tolereren, hij ook het verwachte rendement van dat portfolio kan bepalen, en vice versa. In principe stijgt het potentiële rendement wanneer het risico stijgt. Vandaar de populaire statement: “Geen risico, geen beloningen.”.

De onderstaande tabel illustreert het evenwicht tussen risico en rendement van alle Easyvest modelportfolio’s. Deze waarden worden iedere dag berekend en geactualiseerd door ons statistisch logaritme om alle beschikbare informatie uit het verleden te overwegen. Hier geldt opnieuw dat deze cijfers geen belofte van gegarandeerde prestaties vormen. Ze worden gebruikt door Easyvest om de toekomst statistisch vorm te geven.

RisicoMaximaal verliesJaarlijks rendementMix
12,2%2,7%8-90%
24,0%3,2%18-80%
36,7%3,7%28-70%
49,8%4,2%38-60%
513,0%4,7%48-50%
616,4%5,2%58-40%
719,8%5,7%68-30%
823,2%6,2%79-19%
926,6%6,7%89-9%
1029,6%7,1%0-98%
Mix: % aandelen / % obligaties
Alle portfolio’s bevatten 2% liquide middelen
Het verwachte jaarlijks rendement is netto (alle kosten & belastingen reeds afgetrokken)

4. De portefeuille aanbevelen die het beste bij u past

We raden u aan te beleggen in één van de tien Easyvest portfolio’s, gebaseerd op uw persoonlijke behoeftes en doelstellingen. Specifiek dragen we bijzonder aandacht aan uw leeftijd, financiële kennis en ervaring, beleggingshorizon, financiële doelstellingen, tolerantie voor verliezen en persoonlijke projecten.

We willen er zeker van zijn dat het aangeraden portfolio wel degelijk geschikt is voor u. Wanneer u een account opent gaan we dan ook te werk in twee stappen. Eerst beantwoordt u een korte persoonlijke vragenlijst ter evaluatie die ons helpt om uw beleggersprofiel vast te leggen en u een eerste aanbeveling te doen. Ten tweede heeft u een gesprek met uw persoonlijke Easyvalet om uw beleggersprofiel na te gaan en mogelijke wijzigingen door te voeren voordat u uw selectie valideert en wij uw portfolio opbouwen.

5. Het sturen van uw portfolio

Het opbouwen van uw portfolio is niet het einde, maar pas het begin. We informeren u op regelmatige basis van de prestaties van uw portfolio. We waarschuwen u wanneer de portefeuille begint af te wijken van uw vooropgestelde doelstellingen & profiel en helpen u bij de opbouw van uw vermogen op lange termijn.

Doordat het evenwicht tussen aandelen en obligaties van tijd tot tijd kan wijzigen door marktomstandigheden, houden we eender welke wijzigingen nauwlettend in de gaten en raden we u wijzigingen aan om op koers te blijven met uw risicoprofiel. Het enige wat u hoeft te doen is deze transacties valideren voordat we ze voor u uitvoeren.

Aangezien een vermogen op lange termijn wordt opgebouwd moet u misschien overwegen om op regelmatige basis geld aan uw portfolio toe te voegen. We ondersteunen u bij het ontwerpen van een aangepast spaarplan om uw financiële doelstellingen te bereiken en geld toe te voegen aan uw bestaande portefeuille.

Uw persoonlijke doelstellingen zullen misschien ook met der tijd wijzigen. Daarom revalueren we uw beleggersprofiel na enkele jaren opnieuw of wanneer u een levensveranderende gebeurtenis te wachten staat zoals een huwelijk, de geboorte van een kind, de aankoop van een huis of wanneer u op pensioen gaat.

Door op deze site te blijven surfen, accepteert u het gebruik van cookies om publieksstatistieken uit te voeren en om u gepersonaliseerde inhoud aan te bieden. Akkoord