De afgelopen weken hebben het ongetwijfeld weer eens duidelijk gemaakt: beleggen op de beurs is een boeiende, maar ook uitdagende reis. In deze korte video vertelt onze CEO Matthieu over een ervaring tijdens de Covid-crisis die perfect illustreert hoe zelfs ervaren beleggers zich laten meeslepen door emoties in moeilijke tijden. De les? Niet panikeren!
Bij Easyvest vragen we potentiële beleggers of ze een tijdelijke daling van hun portefeuille met -10%, -20% of zelfs -30% zouden accepteren. In theorie zeggen velen dat ze hierop voorbereid zijn, maar een plotselinge en forse correctie meemaken is een ander verhaal. Tijdens de Covid-19-crisis zakten de markten in slechts enkele weken met meer dan 30%. In paniek wilden sommigen absoluut verkopen. Maar toegeven aan angst is vaak een vergissing. Beleggen vereist kalmte en discipline om crises te doorstaan.
Marktcorrecties zijn geen uitzonderingen, maar een realiteit waarmee elke belegger vroeg of laat geconfronteerd wordt. Bij Easyvest raden we niet aan om te kopen of verkopen op basis van schommelingen, omdat niemand de markten kan voorspellen. Onze strategie is om wereldwijd gespreide ETF’s te gebruiken om het marktrendement als geheel te volgen. Tijdens turbulente periodes is het onze rol om onze klanten gerust te stellen en hen te helpen koers te houden. Zoals de video laat zien: beleggers die tijdens de crash van 2020 hun investeringen behielden, zagen hun portefeuille veel sneller herstellen dan ze hadden verwacht.
Een fundamentele les van de beurs is dat markten, ondanks crisissen, uiteindelijk altijd stijgen. Of het nu na de crisis van 1929, die van 2008 of de Covid-19-crisis was, de beurs heeft steevast haar pre-crisisniveaus herwonnen en zelfs overtroffen, zij het in wisselende tijdsduur afhankelijk van de situatie. Dit is te verklaren door de langetermijngroei van de wereldeconomie. Beleggers die in paniek verkopen, missen vaak het herstel, terwijl degenen die belegd blijven, er achteraf optimaal van profiteren.
Beursdalingen kunnen zelfs kansen bieden. Kopen wanneer de markt laag staat, betekent dat u activa tegen een lagere prijs verwerft, wat de toekomstige rendementen ten goede komt. Zo zou een belegger die op het dieptepunt van de Covid-crisis instapte, 2024 hebben afgesloten met een rendement van 132%… terwijl iemand die wachtte tot de markt herstelde slechts 53% rendement behaalde. Maar omdat het onmogelijk is om het perfecte instapmoment te timen, is een regelmatige beleggingsaanpak, zoals een gespreid investeringsplan, de beste manier om zonder stress van marktschommelingen te profiteren.
Het verhaal van deze ongeruste belegger tijdens Covid herinnert ons aan een essentiële waarheid: crisissen zijn onvermijdelijk, maar toegeven aan paniek is de grootste fout die u kan maken. Beleggers met een langetermijnvisie komen er meestal als winnaars uit. In plaats van een crisis te zien als een gevaar, kunt ze beschouwen als een periode van zaaien: de investeringen die u plant tijdens moeilijke tijden, zullen later de vruchten afwerpen wanneer de economie weer aantrekt. En om de angst voor het "verkeerde moment om te investeren" weg te nemen, is er niets beter dan een systematisch beleggingsplan.
Bent u klaar om aan de slag te gaan met langetermijnbeleggen? Start nu een simulatie en maak een afspraak met een van onze Wealth Managers.