Hoe kan ik u helpen?
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

02 Jul 2025
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Kan AI de markt verslaan? Feiten en fabels ontkracht

Artificiële intelligentie (AI) transformeert tal van sectoren, en de financiële wereld vormt daarop geen uitzondering. Platforms zoals ProPicks AI beloven beleggers te helpen de S&P 500 te overtreffen door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen en data-analyse. Maar kunnen deze technologieën daadwerkelijk consistent betere rendementen leveren dan de markt?

Kan AI help u uw rendementen maximiseren?

De kracht van AI in financiële analyse

AI blinkt uit in het verwerken van enorme hoeveelheden gegevens in een fractie van de tijd die een mens nodig heeft. Door financiële rapporten, economische trends en marktnieuws te analyseren, kunnen AI-systemen patronen ontdekken die voorheen onopgemerkt bleven. Volgens professor Roland Gillet, expert in financiële economie aan de Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne en de ULB (Solvay), is het adaptieve vermogen van AI, het vermogen om te leren en zich aan te passen, een onderscheidende factor ten opzichte van traditionele algoritmen. Toch blijft de toekomst van de markten deels onvoorspelbaar, zelfs met intelligente modellen.

Correlaties die onmogelijk te bewijzen zijn

Gillet haalt een opmerkelijke anekdote aan uit een onderzoek dat in 1989 werd voorgesteld aan Harvard. Twee onderzoekers wilden aantonen dat beurskoersen niet volledig willekeurig evolueerden, maar eerder historische patronen volgden die toekomstige prijzen voorspelbaar zouden maken. Tijdens de presentatie kreeg het duo een diskette overhandigd met koersdata, waarop ze effectief statistische correlaties vonden. Pas daarna onthulde de toehoorder dat de data volledig willekeurig waren gegenereerd. De onderzoekers hadden dus “signalen” gevonden in pure ruis. Een krachtig bewijs dat we correlaties kunnen waarnemen waar er eigenlijk geen zijn… tenzij puur toevallig.

 

         

De rol van emoties en menselijk gedrag

Markten worden niet alleen gedreven door data, maar ook door menselijke emoties zoals angst en euforie. Deze psychologische factoren kunnen leiden tot irrationele beslissingen en onvoorspelbare marktbewegingen. AI kan historische gegevens analyseren, maar het voorspellen van menselijke reacties op nieuwe situaties blijft een uitdaging. “Als iemand als Trump iets zegt en het daarna onmiddellijk tegenspreekt, duurt het even voor de markt zich aanpast,” legt Gillet uit. “In die tijd is de markt vaak niet efficiënt, en daar kan geen enkel algoritme iets aan doen.”

De onvoorspelbaarheid van extreme evenementen

Volgens Nassim Nicholas Taleb kunnen “black swans” (onverwachte, impactvolle gebeurtenissen) niet voorspeld worden met modellen die historische data gebruiken. Denk aan natuurrampen, cyberaanvallen, plots overlijden van sleutelfiguren, geopolitieke schokken… Stuk voor stuk fenomenen die de markt door elkaar schudden, maar die AI niet kan voorzien.

Sneller beschikbare informatie verwerken?

Alles zou dus afhangen van het vermogen van een machine om nieuwe informatie sneller te verwerken, zodat investeringskansen kunnen worden opgespoord nog vóór ze duidelijk worden voor de rest van de markt. “Men kan inderdaad niet uitsluiten dat AI, over extreem korte tijdsperiodes, sneller bepaalde informatie kan decoderen dan andere vormen van intelligentie,” suggereert Roland Gillet. “Maar zelfs als dat het geval zou zijn, denk ik dat het effect vrij marginaal blijft.” Volgens de theorie van de markt efficiëntie zouden dergelijke opportuniteiten trouwens sowieso verdwijnen naarmate meer spelers dezelfde AI-strategieën toepassen.

De toekomst van AI in beleggen: op weg naar een mens-machine symbiose

Hoewel AI waarschijnlijk niet in staat is om de markt op consistente en systematische wijze te verslaan, blijft het een waardevol hulpmiddel voor beleggers en portefeuillebeheerders:

1. Een instrument ter ondersteuning van beslissingen

Net zoals eerdere algoritmes blinkt AI uit in het razendsnel analyseren van grote hoeveelheden data en kan het investeringspistes aanreiken die menselijke analisten vervolgens kunnen beoordelen met hun expertise en inzicht.

2. Verbetering van risicomodellen

Machine learning-algoritmes kunnen risicobeheermodellen voortdurend verfijnen door nieuwe gegevens te integreren en hun parameters aan te passen.

3. Democratisering van financiële analyse

AI-tools maken geavanceerde financiële analyse toegankelijk voor een breder publiek, niet enkel voor grote instellingen. Zo dragen ze bij tot een bredere toegankelijkheid van de financiële markten.

AI bij Easyvest: slimme automatisering ten dienste van onze klanten

1. Geavanceerde algoritmes ontwikkeld in Harvard

Sinds onze oprichting baseren we de allocatie en het herbalanceerproces van onze portefeuilles op unieke algoritmes ontwikkeld aan Harvard. Deze wiskundige modellen stellen ons in staat om de diversificatie en het risicobeheer te optimaliseren, zonder te beweren dat we marktbewegingen kunnen voorspellen.

2. Automatisering van taken met lage toegevoegde waarde

We automatiseren zoveel mogelijk administratieve en backofficetaken. Daardoor kunnen onze wealth managers zich focussen op wat echt telt: rechtstreeks contact met onze klanten en een diepgaand begrip van hun persoonlijke doelstellingen en beperkingen.

3. Een AI-chatbot om al uw vragen te beantwoorden

Onze app en website bevatten voortaan een AI-gestuurde chatbot die in staat is om heldere en nauwkeurige antwoorden te geven op vrijwel al uw vragen over beleggen in het algemeen en Easyvest in het bijzonder. Deze virtuele assistent vormt een aanvulling op, maar nooit een vervanging van, de expertise van onze menselijke beheerders.

Conclusie: AI als aanvulling, niet als vervanging

Artificiële intelligentie transformeert ongetwijfeld de wereld van het beleggen, maar de beloftes van systematische marktoutperformance dankzij AI moeten met de nodige voorzichtigheid worden benaderd. De evolutie van de financiële markten blijft moeilijk te voorspellen en te rationaliseren, zelfs binnen de klassieke risico-rendementkaders van de moderne financiële theorie. Ze worden immers beïnvloed door menselijke factoren en onvoorspelbare gebeurtenissen die zelfs de meest geavanceerde algoritmes niet betrouwbaar kunnen voorzien. 

Bij Easyvest kiezen we voor een evenwichtige benadering: de kracht van AI en automatisering benutten om onze operationele efficiëntie en analysekwaliteit te verbeteren, terwijl we de menselijke expertise centraal houden in onze klantrelaties. Die synergie tussen technologie en menselijk inzicht beschouwen wij als de meest veelbelovende weg om succesvol te navigeren in de complexiteit van de hedendaagse financiële markten.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Easyvest is een merk van Easyvest NV, (n°0631.809.696), erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te Louizalaan 475, 1050 Brussel, België. Easyvest Pension Fund (afgekort Easyvest OFP) is een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening erkend en gereglementeerd door de FSMA (n°1011.041.490), gevestigd op hetzelfde adres. Copyright 2025 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico’s in en kunnen tot verliezen leiden.