De wereldwijde aandelenmarkten zijn snel gedaald de afgelopen dagen, waardoor een deel van de winst die sinds het begin van het jaar is geboekt, teniet is gedaan. De reden voor deze plotse daling is de faillietverklaring van een Amerikaanse bank, de Silicon Valley Bank (SVB).
Silicon Valley Bank (SVB), een Californische bank die gespecialiseerd is in de financiering van de technologiesector, viel onder de controle van de Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), waardoor alle afnames voor haar klanten tijdelijk werden geblokkeerd. De overname volgt op een massale vraag naar afnames door haar klanten na een mislukte kapitaalverhoging die bedoeld was om de verliezen van de SVB op obligatieactiva op te vangen.
De instorting van de SVB deed de vrees voor een financiële verspreiding zoals in 2008 toenemen en deed de wereldwijde aandelenmarkt met bijna 5% dalen, een normale daling.
Sinds 2008 zijn er plannen voor dit soort evenementen. De Amerikaanse autoriteiten hebben dan ook snel gereageerd om eventuele verspreiding over de rest van het financiële stelsel te beperken. Naast de overname van de SVB door het US Federal Deposit Insurance Agency werd dit weekend een vangnet opgezet om andere Amerikaanse banken tegen faillissement te beschermen.
De activa van de klanten van easyvest worden niet bewaard door easyvest, maar worden gedeponeerd bij de grootste effectenmakelaar van België, die financieel sterk is en geen systeemrisico vormt. Bovendien wordt het cash in euros van onze klanten gedeponeerd bij de Nationale Bank van België, wat een maximale bescherming biedt in geval van verspreiding. Onze cliënten genieten ook een garantie op hun deposito's tot 100.000 euro per houder. Ten slotte worden de effecten van onze cliënten op aparte rekeningen op naam van elke cliënt gedeponeerd, wat hen beschermt tegen het risico van een faillissement.
Easyvest heeft geen commerciële relatie met de Silicon Valley Bank. Wij worden dus niet rechtstreeks getroffen door de huidige situatie. Als vermogensbeheerder en beleggingsmaatschappij is easyvest geen systeemspeler en dus ook niet blootgesteld aan het risico van verspreiding. Wat de cashflow van easyvest betreft, werken wij samen met verschillende gerenommeerde banken om het tegenpartijrisico te beperken en de continuïteit van de activiteiten van easyvest te allen tijde te garanderen.
Ons team van adviseurs blijft ter uwe beschikking om uw vragen te beantwoorden en u te helpen indien nodig.