Hoe kan ik u helpen?
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

24 Jul 2025
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Het vruchtgebruik van de langstlevende echtgenoot: rechten, omzetting en vermogensoptimalisatie

Het verlies van een partner is een ingrijpende emotionele gebeurtenis emotioneel bijzonder zwaar en brengt vaak complexe vragen over het vermogen met zich mee. In het Belgische recht vormt het vruchtgebruik van de langstlevende echtgenoot een essentiële bescherming, waardoor de overblijvende partner de goederen van de overledene kan blijven gebruiken. Toch roept dit juridische mechanisme praktische vragen op over de omvang, de duur en de mogelijke omzetting ervan, zeker wanneer het nalatenschap gaat om financiële beleggingen.

Hoe worden de bezittingen van een partner overgedragen en verdeeld als deze overlijdt?

Vruchtgebruik en blote eigendom: een korte herhaling

In een eerdere blog gaven we een uitgebreid overzicht van het concept vruchtgebruik. Kort samengevat:

 

         

Erfenis bij gehuwde koppels met kinderen

In België geldt: als een gehuwde partner overlijdt zonder testament en er zijn kinderen, krijgt de langstlevende echtgenoot automatisch het vruchtgebruik van het volledige vermogen van de overledene. De kinderen erven de blote eigendom van datzelfde vermogen. Dit geldt voor zowel persoonlijke als gemeenschappelijke of onverdeelde goederen.

Erfenis bij koppels zonder kinderen

Indien er geen kinderen zijn en er geen testament werd opgesteld, krijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de eigen goederen van de overledene en de volle eigendom van diens aandeel in het gemeenschappelijk vermogen. Andere erfgenamen (zoals ouders, broers, zussen of neven/nichten) erven de blote eigendom van de eigen goederen.

Erfenis bij wettelijke samenwoning

Wettelijke samenwonenden genieten het vruchtgebruik van de gezinswoning en het meubilair. Deze bescherming is beperkter dan bij gehuwde koppels en geldt niet voor het volledige vermogen. De rest van de goederen gaat in volle eigendom naar de wettelijke erfgenamen (kinderen, ouders, enz.).

Opgelet voor de wettelijke reserve

Deze standaardregels kunnen doorbroken worden met een testament. Let wel op: de Belgische wet voorziet een wettelijke reserve, een minimale erfenis waarop bepaalde familieleden sowieso recht hebben. Zo heeft de langstlevende echtgenoot minstens recht op het vruchtgebruik van de helft van de nalatenschap, waaronder minimaal het vruchtgebruik van de gezinswoning en het meubilair.

Omzetting van vruchtgebruik: een praktische oplossing

In de meeste gevallen eindigt het vruchtgebruik bij het overlijden van de vruchtgebruiker, waarna de blote eigenaars de volle eigendom verkrijgen. Soms is het echter moeilijk om samen te leven als vruchtgebruiker en blote eigenaar. In dat geval is de omzetting van vruchtgebruik een praktische oplossing om het vruchtgebruik om te zetten naar een gelijkwaardige economische waarde.

Mogelijkheden voor omzetting van vruchtgebruik

De omzetting kan verschillende vormen aannemen:

  1. Aankoop van de blote eigendom door de vruchtgebruiker: de langstlevende echtgenoot vergoedt de blote eigenaars en wordt zo volle eigenaar.
  2. Aankoop van het vruchtgebruik door de blote eigenaars: zij betalen een forfaitair bedrag om de volle eigendom te verwerven.
  3. Toekenning van een lijfrente aan de vruchtgebruiker, gebaseerd op de waarde van het vruchtgebruik.
  4. Verdeling in volle eigendom van bepaalde goederen aan de vruchtgebruiker, terwijl andere goederen naar de blote eigenaars gaan.

Wie kan een omzetting vragen?

Zowel de vruchtgebruiker (de langstlevende echtgenoot) als de blote eigenaars (kinderen of andere erfgenamen) kunnen de omzetting aanvragen. Idealiter is er overeenstemming tussen partijen. Er bestaat echter een vetorecht:

Als partijen niet overeenkomen, beslist de rechtbank op basis van ieders belangen.

Omzetting bij vastgoed

Bij vastgoed hangt de waarde van het vruchtgebruik vooral af van de leeftijd van de vruchtgebruiker (hoe jonger, hoe hoger de waarde) en van de geschatte waarde van het vastgoed. In de praktijk worden omzettingstabellen gebruikt die de waarde van het vruchtgebruik uitdrukken als een percentage van de volle eigendom, dalend naarmate de leeftijd stijgt. Volgens Julien Limet, successieplanningsexpert bij Tetralaw, zijn actuarieel-technische tabellen zoals de tabellen van Jaumain of Ledoux nauwkeuriger dan de wettelijke tabellen, die de marktrente onderschatten en het vruchtgebruik vanaf 70 jaar sterk devalueren. De omzetting van vruchtgebruik op vastgoed vereist steeds een notariële akte.

Vruchtgebruik op een effectenrekening: twee scenario’s

Bij een beleggingsportefeuille verschilt de aanpak naargelang het type fonds:

Overeenkomst voor kapitalisatiefondsen

Bij gebrek aan voorafgaande afspraken kunnen de erfgenamen (vruchtgebruikers en blote eigenaars) een overeenkomst sluiten waarin het volgende wordt bepaald:

Deze schriftelijke overeenkomst voorkomt conflicten en blijft in lijn met het Belgisch erfrecht. Een notariële akte is in dit geval niet verplicht.

Gesplitste rekeningen bij Easyvest

Easyvest biedt een efficiënte oplossing bij nalatenschappen van roerende goederen:

Deze aanpak laat u optimaal profiteren van onze langetermijn-investeringsstrategieën op basis van kapitalisatie, met respect voor de rechten van elke partij en een gegarandeerd regelmatig inkomen voor de langstlevende echtgenoot. Of de splitsing nu volgt uit een nalatenschap of als voorbereiding daarop gebeurt, onze wealth managers staan klaar om u hierbij te adviseren.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Easyvest is een merk van Easyvest NV, (n°0631.809.696), erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te Louizalaan 475, 1050 Brussel, België. Easyvest Pension Fund (afgekort Easyvest OFP) is een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening erkend en gereglementeerd door de FSMA (n°1011.041.490), gevestigd op hetzelfde adres. Copyright 2025 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico’s in en kunnen tot verliezen leiden.