Wanneer is het juiste moment om te investeren? Nu!
Corentin Scavée
Corentin Scavée
14 Jun 2022

Wanneer is het juiste moment om te investeren? Nu!

Beleggers proberen al jarenlang één simpele vraag te beantwoorden: wanneer is het juiste moment om te investeren? Onze analyse toont aan dat, wanneer u ieder jaar belegt en uw effecten op lange termijn aanhoudt, het beter is om te investeren van zodra uw geld beschikbaar is, afgezien van de marktomstandigheden.

Wanneer u bijvoorbeeld aan uw vrienden vraagt wanneer het juiste moment is om te beleggen, dan zal iedereen wel een andere mening of aanpak voorleggen. Sommigen geven u misschien de raad om te investeren wanneer de markt het goed doet, anderen dan weer wanneer de markt daalt, of om een systematische benadering te volgen en uw investeringen met der tijd te verspreiden, of gewoon te wachten tot er een nieuwe crisis op de financiële markten uitbreekt. Kortom: iedereen heeft zijn eigen mening, wat het niet erg eenvoudig maakt. Maar om een bepaald moment moet u toch beginnen investeren, dus bestaat er een simpele regel om het juiste moment te bepalen?

Vijf investeringsbenaderingen

Om de beste benadering te identificeren beelden we ons 5 beleggers in die elk ieder jaar €5.000 ontvangen op de eerste dag van het jaar. Onze proefpersonen moeten dit bedrag beleggen in een gediversifieerde mix van globale aandelen over het hele jaar en kiezen zelf welke benadering het meest geschikt is voor hun persoonlijke situatie.

M. Tovenaar is een bijzondere man en beschikt onder andere over het buitengewoon talent om toekomstige bewegingen op de aandelenmarkt te voorspellen. Dit talent stelt hem in staat om telkens te investeren wanneer de koers zijn laagste punt bereikt heeft: het beste moment om te investeren.

M. Directe is eerder pragmatisch. Hij volgt de markt niet, is zich bewust van zijn beperkte kennis en wil zich helemaal niet bezig houden met gissen naar het beste moment om te investeren. Daarom besluit hij onmiddellijk te investeren op het moment dat hij zijn geld ontvangt, de eerste dag van elk jaar.

Mevr. Gemiddelde is een aritmetische lerares. Ze gaat erg gestructureerd te werk en gelooft in de magie van cijfers. Daarom gaat ze van slag met een systematische benadering, verdeelt ze haar budget in 12 gelijke delen en belegt ze één twaalfde in het begin van de maand.

M. Ongelukkige is gepassioneerd door postzegels en erg naïef. Hij voelt zich zelfverzekerd wanneer de markten het goed doen én wanneer iedereen praat over hun goede investeringen tijdens de etentjes waarvoor hij wordt uitgenodigd. Daarom besluit hij systematisch te investeren op het hoogtepunt van de koers: ronduit het slechtste moment om te investeren.

Tenslotte is er ook nog Mevr. Belgische, een voorzichtige dame die niet verzot is op de aandelenmarkt. Al haar kennissen hebben dan ook een smak geld verloren bij de internetbubbel en de Fortis-crisis. Ze houdt van spaarrekeningen en is ervan overtuigd dat een nieuwe crisis op eender welk moment kan uitbreken. Daarom plaatst ze haar geld op een spaarrekening en durft ze niet te investeren in aandelen.

Wat is het resultaat?

Na 15 jaar te experimenteren eindigt het spel en moeten alle spelers hun ‘kaarten’ op tafel leggen. Iedere belegger heeft in totaal €75.000 euro geïnvesteerd. Maar wie heeft het meeste geld verdient?

Zoals verwacht heeft M. Tovenaar het hoogste rendement: €127.000 in totaal. De vraag die we hierbij moeten stellen is om de gemiddelde belegger ook een dergelijk resultaat mag verwachten indien deze niet beschikt over de helderziendheid van M. Tovenaar, maar enkel uitgaat op zijn buikgevoel. Niet dus, u heeft waarschijnlijk méér geluk met de loterij.

M. Directe eindigt zijn ervaring met €119.000, ofwel €8.000 minder dan M. Tovenaar in 15 jaar. En dat is vrij indrukwekkend. Hij beschikte niet over een buitengewoon talent en implementeerde geen specifieke strategie. Hij investeerde zijn geld van zodra het beschikbaar was, zonder er al te veel bij stil te staan.

Mevr. Gemiddelde krijgt de laatste podiumplaats toegedeeld, met slechts €1.00 minder dan de Directe, ofwel €118.000. Hoewel ze ‘slechts’ derde is heeft haar beleggingsbenadering toch wat geld opgeleverd en is deze bijna even effectief als direct investeren.

Het meest verbazende resultaat is ongetwijfeld dat van M. Ongelukkige die, ondanks zijn slecht geluk en twijfelbare investeringsbeslissingen, eigenlijk nog niet zo slecht uit de bocht kwam met een mooie som van €110.000.

Uiteindelijk zet Mevr. Belgische het slechtste resultaat neer en strandt ze op de laatste plaats met €84.000 in 15 jaar, wat neerkomt om een geannualiseerd rendement van slechts 1,5% per jaar.

Wat betekent dit voor jou?

Beleggers die van plan zijn om elk jaar te investeren kunnen een goede les uit dit experiment trekken. Het voorbeeld van Mevr. Belgische en M. Ongelukkige tonen bijvoorbeeld aan dat het beter is om uw geld op lange termijn in slechte aandelen te investeren dan te besluiten om nooit te beleggen in aandelen en uw geld op te potten op een spaarrekening. Bovendien toont M. Directe aan dat het helemaal niet noodzakelijk is om vooraf een grondige analyse uit te voeren zodat u bewust kunt investeren in aandelen.

Indien u ieder jaar geld belegt en uw effecten op lange termijn aanhoudt, dan is het simpeler en efficiënter om te investeren van zodra uw geld beschikbaar is, afgezien van de huidige marktomstandigheden. Doorgaans stijgen aandelen op lange termijn, én die trend speelt in uw voordeel.

In een volgende blog zullen we bespreken waarom het soms interessanter is om de benadering van Mevr. Gemiddelde te volgen wanneer men vrij grote bedragen wil investeren op een bepaald moment, bijvoorbeeld vanwege een erfenis.

Deze analyse werd uitgevoerd door easyvest en is gebaseerd op de data die beschikbaar werd gesteld door Bloomberg wat betreft de maandelijkse rendementgegevens van de MSCI World EUR-index van 2001 tot 2015. De analyse veronderstelt dat iedere belegger €5.000 ontvangt op de eerste dag van het jaar en dit geld doorheen het jaar kan investeren volgens een strategie naar keuze.

 

Dit artikel werd geschreven toen easyvest door de FSMA werd erkend en gereglementeerd als agent voor bank- en beleggingsdiensten. Vandaag is easyvest een merk van EASYVEST SRL, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, ondernemingsnummer BE0631.809.696, als maatschappij voor portefeuillebeheer en als verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te Gachardstraat 59, 1050 Brussel, België. Copyright 2022 EASYVEST SRL.

We maken investeren eenvoudig en efficiënt voor iedereen

Door op deze site te blijven surfen, accepteert u het gebruik van cookies om publieksstatistieken uit te voeren en om u gepersonaliseerde inhoud aan te bieden. Akkoord