chat icon
Corentin Scavée

Corentin Scavée

14 Jun 2022
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Wanneer is het juiste moment om te investeren? Nu!

Een vraag die steeds terugkomt bij beleggers is wanneer het juiste moment is om te investeren? Uit onze analyse blijkt dat als u jaarlijks en voor de lange termijn belegt, u beter kunt beleggen zodra het geld beschikbaar is, ongeacht de marktomstandigheden.

Wanneer is het juiste moment om te investeren? Nu!

Als u aan uw vrienden vraagt wanneer het juiste moment is om te beleggen, dan zal iedereen wel een andere mening of aanpak voorleggen. Sommigen geven u misschien de raad om te investeren als de markt het goed doet, anderen dan weer als de markt daalt, of om een systematische benadering te volgen en uw investeringen met der tijd te verspreiden, of gewoon te wachten tot er een nieuwe crisis op de financiële markten uitbreekt. Kortom: iedereen heeft zijn eigen mening, wat het niet eenvoudig maakt. Maar op een bepaald moment moet u toch beginnen investeren...de vraag is dus: bestaat er een simpele regel om het juiste moment te bepalen?

Vijf investeringsbenaderingen

Om de beste benadering te identificeren nemen we als voorbeeld 5 beleggers die elk ieder jaar 5.000€ ontvangen op de eerste dag van het jaar. Ze moeten dit bedrag beleggen in een gediversifieerde mix van wereldwijde aandelen over het hele jaar en kiezen zelf welke benadering het meest geschikt is voor hun persoonlijke situatie.

Mr. Tovenaar is een bijzondere man en beschikt onder andere over het buitengewoon talent om toekomstige bewegingen op de aandelenmarkt te voorspellen. Dit talent stelt hem in staat om telkens te investeren als de koers zijn laagste punt bereikt heeft: het beste moment om te investeren.

Mr. Direct is eerder pragmatisch. Hij volgt de markt niet, is zich bewust van zijn beperkte kennis en wil zich helemaal niet bezighouden met gissen naar het beste moment om te investeren. Daarom besluit hij onmiddellijk te investeren op het moment dat hij zijn geld ontvangt, de eerste dag van elk jaar.

Mevr. Gemiddelde is lerares wiskunde. Daarom past zij een systematische aanpak toe: zij verdeelt haar pot in 12 en investeert één twaalfde op de eerste dag van elke maand.

Mr. Ongelukkig is gepassioneerd door postzegels en erg naïef. Hij voelt zich zelfverzekerd als de markten het goed doen én wanneer iedereen praat over hun goede investeringen tijdens de etentjes waarop hij wordt uitgenodigd. Daarom besluit hij systematisch te investeren op het hoogtepunt van de koers: ronduit het slechtste moment om te investeren.

Tenslotte is er ook nog Mevr. De Belg, een voorzichtige dame en houdt niet zo van de beurs. Al haar kennissen hebben dan ook een smak geld verloren bij de internetbubbel en de Fortis-crisis. Ze is dol op haar spaarrekening en is ervan overtuigd dat er een crisis op komst is. Dus bewaart ze het haar toevertrouwde geld op een spaarrekening en durft ze nooit op de beurs te beleggen.

Wat is het resultaat?

Na een experiment van 15 jaar eindigt het spel en moeten alle spelers hun ‘kaarten’ op tafel leggen. Iedere belegger heeft in totaal 75.000€ euro geïnvesteerd. Maar wie heeft het meeste geld verdiend?

Zoals verwacht heeft Mr. Tovenaar het hoogste rendement: 127.000€ in totaal. De vraag die we hierbij moeten stellen is of de gemiddelde belegger ook een dergelijk resultaat mag verwachten indien hij niet beschikt over de helderziendheid van M. Tovenaar, maar enkel uitgaat op zijn buikgevoel. Niet dus, u heeft waarschijnlijk méér geluk met de loterij.

Mr. Direct eindigt zijn experiment met 119.000€, ofwel 8.000€ minder dan M. Tovenaar in 15 jaar. En dat is vrij indrukwekkend. Hij beschikte niet over een buitengewoon talent en volgde geen specifieke strategie. Hij investeerde zijn geld zodra het beschikbaar was, zonder er al te veel bij stil te staan.

De derde plaats op het podium is voor Mevr. Gemiddelde, met slechts 1.000€ minder dan Mr. Direct, ofwel 118.000€. Hoewel ze ‘slechts’ derde is heeft haar beleggingsbenadering toch wat geld opgeleverd en is deze bijna even effectief als direct investeren.

Het meest verrassende resultaat was waarschijnlijk dat van Mr. Ongelukkig die, ondanks zijn slechte intuïtie en gebrek aan geluk, het niet zo slecht deed in vergelijking met de anderen met een mooie som van 110.000€.

Uiteindelijk behaalt Mevr. De Belg het slechtste resultaat en strandt ze op de laatste plaats met 84.000€ in 15 jaar, wat neerkomt op een jaarlijks rendement van slechts 1,5%.

Wat betekent dit voor u?

Beleggers die van plan zijn om elk jaar te investeren kunnen een goede les uit dit experiment trekken. Het voorbeeld van Mevr. De Belg en Mr. Ongelukkig toont aan dat het op lange termijn duidelijk beter is om je geld op het verkeerde moment te beleggen dan om nooit op de beurs te beleggen en het op een spaarrekening te houden. Bovendien toont Mr. Direct aan dat het helemaal niet nodig is om vooraf een grondige analyse uit te voeren zodat u bewust kunt investeren in aandelen.

Indien u ieder jaar geld belegt en uw effecten op lange termijn aanhoudt, dan is het eenvoudiger en efficiënter om te investeren zodra uw geld beschikbaar is, ongeacht de marktomstandigheden. Doorgaans stijgen aandelen op lange termijn, én die trend speelt in uw voordeel.

In een volgende blog zullen we bespreken waarom het soms interessanter is om de benadering van Mevr. Gemiddelde te volgen als men vrij grote bedragen wil investeren op een bepaald moment, bijvoorbeeld na een erfenis.

Deze analyse werd uitgevoerd door easyvest en is gebaseerd op de data die beschikbaar werd gesteld door Bloomberg over de maandelijkse rendementgegevens van de MSCI World EUR-index van 2001 tot 2015. De analyse veronderstelt dat iedere belegger €5.000 ontvangt op de eerste dag van het jaar en dit geld doorheen het jaar kan investeren volgens een strategie naar keuze.

 
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Note: Dit artikel werd geschreven toen Easyvest door de FSMA werd erkend en gereglementeerd als agent voor bank- en beleggingsdiensten.

Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.