Crowdlending is een investering waarmee particulieren en bedrijven hun geld kunnen investeren in kmo's die op zoek zijn naar fondsen voor hun ontwikkeling.
Als dit type investering meer dan 10 jaar geleden werd geboren, wordt het niet altijd correct begrepen door de kandidaat-investeerder. Crowdlening, hoe werkt het? Waar beleg je precies in en wat is het verwachte rendement? Wij leggen het u uit.
Crowdlending is een relatief gemakkelijke investering om te begrijpen. Letterlijk “crowd lending” is crowdlending een mechanisme waarbij individuele investeerders een deel van hun spaargeld uitlenen aan een KMO.
Zich inschrijven op een crowdlending platform is gratis en de lening is niet onderworpen aan beheerkosten. De kredietverstrekker kiest zelf de kmo's waaraan hij zijn geld wil lenen. Hij heeft toegang tot een gedetailleerde investeringsnota over de kmo, die specificeert waarom hij wil lenen, zijn activiteit, zijn markt, de concurrentie zonder de boekhoudkundige en financiële informatie over hem te vergeten.
De geldschieter weet ook voor welke looptijd zijn lening is (meestal tussen de 12 en 48 maanden), wat het rendement is (vast, hij kan gedurende de looptijd van de lening niet verhuizen). Hij ontvangt dan elke maand terugbetalingen waaraan rente wordt toegevoegd (behalve in het kader van bullet-leningen, waar de terugbetaling van het kapitaal in orde is, maar met de rente die elke maand wordt betaald).
Over het algemeen wordt de belegger aangeraden om te kiezen voor een gediversifieerde investeringsstrategie, d.w.z. om een globale enveloppe te bepalen om te investeren en dit bedrag te verdelen over een maximum aan KMO's. Hoewel sommige crowdlending-leningen 100% verzekerd zijn (de geldschieter kan zijn kapitaal niet verliezen), brengen andere meer risico's met zich mee. Diversificatie beperkt dus het risico op wanbetaling.
Crowdlending maakt het over het algemeen mogelijk om kmo's te financieren die ten minste drie boekjaren hebben gedeponeerd. Hun financieringsbehoefte kan variëren van €50.000 tot €5 miljoen. Kmo's die in aanmerking komen, worden zorgvuldig geselecteerd door de financiële analisten van het platform en krijgen een rating toegewezen op basis van hun terugbetalingscapaciteit en de garanties die ze kunnen bieden aan investeerders.
Bedrijven die lenen via crowdlending kunnen dit doen voor alle soorten behoeften (externe groei, eigen vermogen, WCR, cash, opening van een nieuw verkooppunt, materiële vaste activa, aanwerving, schuldsanering, enz.). Alle activiteitensectoren komen in aanmerking: industrie, handel, financiële diensten, hightech, B2B-diensten, gezondheid, enz. Eén sector wordt vandaag vooral gefinancierd via crowdlendingplatforms: vastgoed. Deze sector heeft met name liquiditeit nodig om ontwikkelingsprojecten uit te voeren. Met crowdfunding kunnen ze onder andere tijd besparen en profiteren van banken. Deze sector is daarom het onderwerp van een specifieke financiële analyse.
Voor elk lenend bedrijf analyseert het platform bijna 250 indicatoren, waaronder de evolutie van de omzet en de ratio's van winstgevendheid, schuldenlast en solvabiliteit, evenals het zelffinancierend vermogen van het bedrijf. Dit deel van de analyse maakt het mogelijk om het risico van verslechtering op middellange termijn en het vermogen van de onderneming om bijkomend krediet aan te gaan, beter te beoordelen. Daarnaast worden ook de kwaliteit van het management en het aandeelhouderschap van de onderneming geanalyseerd, evenals de markt waarin zij opereert.
De belangrijkste aantrekkingskracht van crowdlending ligt in het feit dat het de reële en lokale economie financiert, dicht bij de investeerder. Wat de rendementen betreft, die zijn per definitie variabel. De mkb's die aan de investeerder (de geldschieter) worden aangeboden, zijn gerangschikt naar risicoklasse. Elke risicoklasse geeft de mate van garantie weer die de geldschieter op zijn geïnvesteerde kapitaal zal hebben. Door de risico's te mengen door te beleggen in bedrijven die actief zijn in verschillende sectoren, kan een gediversifieerde portefeuille worden opgebouwd.
De aangeboden opbrengsten variëren van 3,25% tot 12%. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het genomen risico.
Volgens zijn risicoprofiel oriënteert de geldschieter zich op het type lening dat bij hem past. Bent u meer een belegger van het “goede vader”-type, neemt u niet graag te veel risico en is zekerheid uw eerste criterium bij het kiezen van een belegging? Kies voor "gewaarborgde" leningen die een verzekering bieden op het geïnvesteerde kapitaal met een minimumrendement van 3,25% per jaar. Bij wanbetaling van de KMO krijgt u uw uitstaande kapitaal terug. Integendeel, bent u vooral op zoek naar een maximaal rendement? Er worden dan “dynamische” leningen voor u afgesloten, met een potentieel rendement tot 12%.
Hoe dan ook, controleer altijd de reputatie van het platform voordat je erin springt. Heeft het een vergunning afgegeven door de bevoegde autoriteit om zijn activiteit te kunnen uitoefenen? Wat is zijn palmares? Al deze elementen stellen u in staat om met de juiste partner de juiste keuzes te maken.