Bouw uw pensioen op als zelfstandige met een VAPZ

Trek 100% af van de bedragen die u als zelfstandige betaalt
Geniet van een gegarandeerd jaarlijks rendement van 0.85%
Open uw plan online en volg het via onze app

Simuleer uw VAPZ

Start mijn simulatie

Hoe werkt easyvest?

1

We luisteren naar uw pensioensdoel.

Hoe ziet u uw droom pensioen? Wanneer wilt u met pensioen gaan? Hoeveel hebt u nodig om uw levenstandaard te behouden ? Hoeveel kunt u al sparen?

2

We bouwen uw pensioen op...

Onze algoritmen bevelen u een gepersonaliseerd pensioenplan aan dat kan worden aangepast met uw privéadviseur.

3

Wij begeleiden u tot uw pensioen.

Nadat u belegd heeft, waarschuwen we u over aanbevolen aanpassingen en u kunt de evolutie van uw portefeuille op ons platform volgen.

Wat is een VAPZ?

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is een pensioenplan dat is voorbehouden voor bedrijfsleiders en waarmee ze aanvullend kapitaal kunnen opbouwen naast hun wettelijke pensioen. Dit pensioenplan bestaat uit een fiscaal aftrekbare levensverzekering waaraan de onderneming bijdraagt ​​en waarvan de bestuurder de pensioengerechtigde is.

FAQ

Wie kan een VAPZ openen?

De VAPZ is exclusief voorbehouden voor zelfstandigen, d.w.z. natuurlijke personen die een beroepsactiviteit uitoefenen buiten de context van een arbeidscontract. Het sociaal VPAZ kan ook worden onderschreven door bepaalde werknemers, onder andere in de gezondheidszorg.

Wat is een VAPZ?

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is een pensioenplan dat is voorbehouden voor bedrijfsleiders en waarmee ze aanvullend kapitaal kunnen opbouwen naast hun wettelijke pensioen. Dit pensioenplan bestaat uit een fiscaal aftrekbare levensverzekering waaraan de onderneming bijdraagt ​​en waarvan de bestuurder de pensioengerechtigde is.

Welke voordelen biedt een VAPZ?

Ten eerste is circa 56% van de premies die u betaalt voor het VAPZ fiscaal aftrekbaar. Het exacte aftrekpercentage is afhankelijk van uw inkomen. Ten tweede is het een eenvoudige en systematische manier om geld te sparen voor uw pensioen en dit kapitaal te beschermen in geval van financiële problemen. Ten derde kan het geïnvesteerde kapitaal worden gebruikt om een ​​​​vastgoedproject te financieren.

Hoeveel kunt u bijdragen aan uw VAPZ?

Het maximale bedrag dat u elk jaar kunt bijdragen aan uw VAPZ is beperkt tot 8,17% van uw bruto professioneel inkomen, met een plafond van 3.256,87 € in 2019. Voor een sociaal VAPZ wordt dit limiet verhoogd tot 9,40% en begrensd tot 3.747,19 €.

Kan ik meerdere POZ's hebben?

Absoluut. U kunt zoveel POZ's openen als u wilt. Desondanks wilt u er waarschijnlijk wel voor zorgen dat de som van uw POZ's voldoet aan de 80%-regel om uw fiscaal voordeel ten volle benutten.

Wat is een sociaal VAPZ?

Een sociaal VAPZ is een VAPZ waarvan 10% van de premies wordt gestort in een solidariteitsfonds dat risicodekking biedt aan de begunstigde. Deze solidariteitsuitkeringen bieden financiële compensatie in geval van zwangerschapsverlof, arbeidsongeschiktheid of voortijdig overlijden. Het jaarlijkse bijdrageplafond van een sociaal VAPZ is hoger dan dat van de regulier VAPZ om de bijdrage aan het solidariteitsfonds te compenseren.

Wat zijn de nadelen van een VAPZ?

Het is niet mogelijk om het in een VAPZ geïnvesteerde kapitaal op te nemen vóór uw pensioengerechtigde leeftijd: uw geld is daarom geblokkeerd voor de lange termijn. Met één uitzondering: u kunt een deel van uw geïnvesteerde kapitaal opnemen om een ​​vastgoedproject te financieren. Bovendien kan een VAPZ alleen worden belegd in Tak 21-producten met een gegarandeerd rendement (welke momenteel erg laag zijn). Het is niet toegestaan ​​te beleggen in Tak 23-producten die veel hogere potentiële rendementen bieden. Ten slotte wordt uw VAPZ wanneer u op pensioen gaat zwaar belast (ongeveer 22% van het opgebouwde kapitaal).

Hoe wordt mijn VAPZ bij easyvest belegd?

De premie van uw VAPZ kan alleen worden belegd in een verzekering met een gegarandeerd rendement en kapitaal (Tak 21). Dividenden bovenop het gegarandeerde rendement kunnen worden herbelegd in een Tak 21-product, of in een verzekeringsfonds dat geen garantie biedt op het rendement en kapitaal (Tak 23) bestaande uit een indexfonds (ETF, tracker) dat belegt in wereldwijde aandelen.

Welke kosten en belastingen zijn van toepassing op een VAPZ?

Easyvest rekent een instapvergoeding van 0,5% -1% op elke premie en een beheerkosten vanaf 24 € per jaar aan. Wanneer u op pensioen gaat, bent u onderworpen aan een uitstapbelasting van ongeveer 22% van het opgebouwde kapitaal. Bezoek onze tarievenpagina voor meer informatie.

Ik heb al een VAPZ bij een andere instelling. Kan ik deze overdragen naar easyvest?

Ja, maar het is noodzakelijk dat u evalueert of een dergelijke overdracht financieel voordelig is. De meeste verzekeraars brengen namelijk overdrachtskosten in rekening tot 5% van het overgedragen kapitaal. Ondanks deze vergoeding kan de opbrengstverhoging als gevolg van de overdracht de transactie rechtvaardigen en de overdrachtskosten snel compenseren. Het is ook altijd mogelijk om het opgebouwde kapitaal niet over te dragen, te laten aangroeien tot uw pensioen, niet langer bij te dragen aan uw huidige VAPZ en een nieuwe VAPZ te openen bij Easyvest met een beter rendement op toekomstige premies.

Simuleer uw VAPZ

Start mijn simulatie

Waarom kiezen voor easyvest?

  • U investeert als een Nobelprijswinnaar

    Onze passieve beleggingsaanpak ontwikkeld op Harvard, is gebaseerd op Nobelprijswinnende theorieën en presteert doorgaans beter dan actief beleggen.

  • U betaalt minder belastingen

    Om uw rendement te maximaliseren, structureren onze algoritmen uw vermogen in een optimale combinatie van fiscale rekeningen die zijn aangepast aan uw situatie (bijvoorbeeld investeringsrekening, IPA)

  • U krijgt een privéadviseur

    U profiteert van de kracht van technologie en de vriendelijkheid van een financieel adviseur. U beheert uw account online en u kan altijd terecht bij uw persoonlijke persoonlijke adviseur.

team-easyvest

Over easyvest

easyvest ontving de Rise Award van het meest innovatieve bedrijf, samen met 500.000 €, van de Brusselse regering om de ontwikkeling van zijn financiële artificïele intelligentie voort te zetten.

easyvest, het Belgische fintechbedrijf dat de eerste geautomatiseerde vermogensbeheerwebsite lanceerde.

Nu kan easyvest u ook helpen bij het plannen en beleggen van uw pensioen.

easyvest ontwikkelde een digitale tool die u helpt uw financiële toekomst en uw pensioen beter te begrijpen.


Door op deze site te blijven surfen, accepteert u het gebruik van cookies om publieksstatistieken uit te voeren en om u gepersonaliseerde inhoud aan te bieden. Akkoord