Wat is herbalancering?

Herbalanceren houdt in dat men periodiek een portfolio opnieuw in evenwicht brengt wanneer deze afwijkt van het risicoprofiel.

Beeld u een investeerder in die een portfolio beheert die bestaat uit 50% aandelen en 50% obligaties. Met der tijd wordt er verwacht dat aandelen sneller zullen aandikken dan obligaties. Daarom is het dan ook logisch dat, op een bepaald moment, de totale waarde van het portfolio evolueert naar 60% aandelen en 40% obligaties. Onze investeerder wordt daardoor blootgesteld aan een hoger risico dan hij bereid is te accepteren, aangezien aandelen een groter risico inhouden in vergelijking met obligaties.

Om de beleggingsportefeuille opnieuw in evenwicht te brengen moet men de investeringen herbalanceren. In deze situatie houdt dit dus in dat een gedeelte van de aandelen verkocht, én met dat geld opnieuw nieuwe obligaties worden aangekocht om het oorspronkelijke evenwicht van 50%-50% te herstellen.

Dit betekent dus dat de belegger een deel van zijn hoger geprijsde effecten verkoopt om zijn totaal van lager geprijsde effecten te vergroten. Koop laag en verkoop hoog is het basisprincipe om uw kapitaal te vergroten.

Laatst bijgewerkt op 22/12/2015

Door op deze site te blijven surfen, accepteert u het gebruik van cookies om publieksstatistieken uit te voeren en om u gepersonaliseerde inhoud aan te bieden. Akkoord