chat icon
Matthieu Remy

Matthieu Remy

22 Dec 2015
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Wat is herbalancering?

Herbalanceren houdt in dat men periodiek een portfolio opnieuw in evenwicht brengt wanneer deze afwijkt van het risicoprofiel.

Neem bijvoorbeeld een investeerder die een portfolio beheert bestaande uit 50% aandelen en 50% obligaties. Met der tijd wordt er verwacht dat aandelen sneller zullen stijgen dan obligaties. Daarom is het dan ook logisch dat, op een bepaald moment, de totale waarde van het portfolio evolueert naar 60% aandelen en 40% obligaties. Onze investeerder wordt daardoor blootgesteld aan een hoger risico dan hij bereid is te accepteren, aangezien aandelen een groter risico inhouden in vergelijking met obligaties.

Om de beleggingsportefeuille opnieuw in evenwicht te brengen moet men de investeringen herbalanceren. In deze situatie houdt dit dus in dat een deel van de aandelen verkocht worden, én met dat geld opnieuw nieuwe obligaties worden aangekocht om het oorspronkelijke evenwicht van 50%-50% te herstellen.

Dit betekent dus dat de belegger een deel van zijn hoger geprijsde effecten verkoopt om zijn totaal van lager geprijsde effecten te vergroten. Koop laag en verkoop hoog is het basisprincipe om uw kapitaal te vergroten.

Laatst bijgewerkt op 22/12/2015

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter
Zie alle FAQ’s
Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.