chat icon
Corentin Scavée

Corentin Scavée

14 Mar 2024
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

1% minder kosten brengt €500.000 op na 40 jaar

Beleggers overzien vaak de impact van kosten op het rendement, overschaduwd door financiële adviseurs die goede prestaties beloven. Hoewel het normaal is dat u moet betalen om geadviseerd te worden bij uw beleggingen, kunnen de toepasselijke tarieven in België met een factor 5 voor soortgelijke beleggingen verhoogd worden. Als percentage lijken de tarieven misschien niet relevant, maar een stijging van 1% heeft niettemin een aanzienlijk effect op de langetermijnwaarde van uw beleggingsportefeuille.

1% minder kosten brengt €500.000 op na 40 jaar

Zelfde investering, verschillende kosten

Om de situatie te illustreren nemen we Jan en Erik als voorbeeld: twee gelukkige broers die elk €100.000 ontvangen wanneer ze 25 jaar worden. Beide kiezen ze ervoor om dit bedrag op de lange termijn te beleggen in een gediversifieerd portfolio met internationale aandelen. Jan betaalt slechts 1% om zich te laten adviseren en zijn vermogen online te beleggen. Erik daarentegen betaalt 2% voor een gelijkaardige dienstverlening bij een traditionele grootbank.

Een verschil van €500.000 op termijn

Eenmaal beide broers 65 jaar oud zijn en besluiten op pensioen te gaan, hebben ze beide een aanzienlijk vermogen opgebouwd dankzij de groei van de globale aandelenmarkten. Met een jaarlijks nettorendement van 6%, bezit Erik op dit moment €1.000.000. Hoewel dit een aanzienlijk bedrag is, is Erik toch ietwat gefrustreerd. Door jaarlijks 1% minder aan vergoedingen te betalen, genoot zijn broer Jan van een jaarlijks nettorendement van 7%. Hierdoor beschikt hij vandaag over een kapitaal van €1.500.000 zonder meer risico te nemen dan zijn broer.

Waar komt dit verschil van €500.000 vandaan? De magie van samengestelde interesten

Het percentage dat Jan bespaarde bracht hem een bijkomende €1.000 op tijdens het eerste jaar. Deze €1.000 groeide met 7% aan, tot €1.070 na één jaar, €1.145 na twee jaar, en ga zo maar door tot het uiteindelijk €14.000 opbracht na 40 jaar tijd. Dit sneeuwbaleffect noemen we samengestelde interest en herhaalde zich 40 jaar lang voor een steeds groter bedrag, wat uiteindelijk leidt tot het vermogensverschil van €500.000.

Méér duidelijkheid over tarieven vanaf 2019

Goed nieuws! Vanaf 2019 moeten financiële instellingen voortaan jaarlijks rapporteren over alle kosten die aan hun klanten in rekening worden gebracht. Dit rapport stelt beleggers in staat om een duidelijk beeld te krijgen van hoeveel ze betalen en geeft ze de mogelijkheid om de tarieven van andere financiële instellingen te vergelijken.

Dit biedt echter nog niet voldoende transparantie

Meer duidelijkheid in 2019, maar de transparantie blijft nog steeds gelimiteerd. Doordat er geen regels zijn die de presentatie van deze kosten bepalen, kunnen financiële instellingen hun eigen ding doen. Vanwege de talloze beheerkosten, instapkosten, bemiddelingskosten, transactiekosten en belastingen kan het erg ingewikkeld worden om te bepalen welk exacte percentage u daadwerkelijk betaalt. Laat u echter niet ontmoedigen: easyvest kan u hierbij helpen door u een gratis audit van uw portfolio aan te bieden.

Verlaag uw kosten met easyvest

Voorkom dat u geld verliest door buitensporige kosten te betalen, net zoals Jan deed. easyvest helpt u een gepersonaliseerd beleggingsplan samen te stellen waarbij uw rendement wordt gemaximaliseerd en de kosten tot een minimum worden beperkt, met een maximum van 0,5 per jaar all-in.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Note: Dit artikel werd geschreven toen Easyvest door de FSMA werd erkend en gereglementeerd als agent voor bank- en beleggingsdiensten.

Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.