chat icon
Corentin Scavée

Corentin Scavée

17 May 2017
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Zelfs Warren Buffet verslaat de markt al 15 jaar niet

Warren Buffet, ongetwijfeld één van de beste actieve investeerders aller tijden, heeft onlangs zijn lof uitgesproken voor de passieve investeringsbenadering. Waarom zou dergelijk icoon van Wall Street zichzelf in de voet schieten? Sommige critici claimen dat hij seniel wordt. Mensen met een heldere geesten realiseren zich echter dat hij simpelweg eerlijk is en gewoon toegeeft dat zelfs hij er niet in geslaagd is om de markt de laatste 15 jaar te verslaan.

Zelfs Warren Buffet verslaat de markt al 15 jaar niet

Warren is geen superheld

Laten we nu even realistisch zijn: Warren is geen superheld die constant de markt weet te verslaan. In tegendeel, sinds 2002 heeft hij niet beter kunnen doen dan de S&P 500, de belangrijkste indicator voor de Amerikaanse aandelenmarkt. In andere woorden: een investeerder is 42% beter af door te investeren in een tracker van de S&P 500 dan zijn geld te beleggen bij Berkshire Hathaway, het investeringsagentschap van de ‘geweldige’ Warren.

Waarom kan Warren de markt niet méér verslaan?

Wanneer u een zo’n groot investerder als Warren bent, dan is het moeilijk, mathematisch vrijwel onmogelijk, om de markt te verslaan. Een kleine investeerder heeft soms geluk en belegt zijn geld in een verborgen diamant. Maar wanneer u méér dan 400 miljard dollar beheert zoals Warren’s investeringsbedrijf zijn kleine diamantjes niet genoeg om de honger te stillen. Daarom investeert men enkel in grote bedrijven die min of méér gelijkaardig aan de index presteren.

Warren en trackers: een liefdesverhaal die werkelijkheid wordt

Investeringskosten minimaliseren en belastingkosten optimaliseren lag altijd aan de kern van Warren Buffet’s investeringsbenadering. Zijn prestaties op dat vlak hebben sterk bijgedragen aan zijn rijkdom. Vanuit dat perspectief kan Warren enkel nog verliefd worden op trackers. Ze bieden immers een geweldige diversificatie aan een lage kost en terwijl de belastingkosten minimaliseren die gekoppeld zijn aan het actief verhandelen van beleggingsactiva.

Het testament van Warren

Warren heeft onlangs verklaard dat hij zijn persoonlijk fortuin zal nalaten aan zijn vrouw met de instructies om passief te investeren in trackers. En hij raadt iedere belegger aan om hetzelfde te doen.

Wilt u graag Warren’s advies volgen maar weet u niet waar u moet beginnen? easyvest helpt u op weg en stelt het juiste portfolio voor uw samen.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Note: Dit artikel werd geschreven toen Easyvest door de FSMA werd erkend en gereglementeerd als agent voor bank- en beleggingsdiensten.

Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.