Warren Buffet, ongetwijfeld één van de beste actieve investeerders aller tijden, heeft onlangs zijn lof uitgesproken voor de passieve investeringsbenadering. Waarom zou dergelijk icoon van Wall Street zichzelf in de voet schieten? Sommige critici claimen dat hij seniel wordt. Mensen met een heldere geesten realiseren zich echter dat hij simpelweg eerlijk is en gewoon toegeeft dat zelfs hij er niet in geslaagd is om de markt de laatste 15 jaar te verslaan.
Laten we nu even realistisch zijn: Warren is geen superheld die constant de markt weet te verslaan. In tegendeel, sinds 2002 heeft hij niet beter kunnen doen dan de S&P 500, de belangrijkste indicator voor de Amerikaanse aandelenmarkt. In andere woorden: een investeerder is 42% beter af door te investeren in een tracker van de S&P 500 dan zijn geld te beleggen bij Berkshire Hathaway, het investeringsagentschap van de ‘geweldige’ Warren.
Wanneer u een zo’n groot investerder als Warren bent, dan is het moeilijk, mathematisch vrijwel onmogelijk, om de markt te verslaan. Een kleine investeerder heeft soms geluk en belegt zijn geld in een verborgen diamant. Maar wanneer u méér dan 400 miljard dollar beheert zoals Warren’s investeringsbedrijf zijn kleine diamantjes niet genoeg om de honger te stillen. Daarom investeert men enkel in grote bedrijven die min of méér gelijkaardig aan de index presteren.
Investeringskosten minimaliseren en belastingkosten optimaliseren lag altijd aan de kern van Warren Buffet’s investeringsbenadering. Zijn prestaties op dat vlak hebben sterk bijgedragen aan zijn rijkdom. Vanuit dat perspectief kan Warren enkel nog verliefd worden op trackers. Ze bieden immers een geweldige diversificatie aan een lage kost en terwijl de belastingkosten minimaliseren die gekoppeld zijn aan het actief verhandelen van beleggingsactiva.
Warren heeft onlangs verklaard dat hij zijn persoonlijk fortuin zal nalaten aan zijn vrouw met de instructies om passief te investeren in trackers. En hij raadt iedere belegger aan om hetzelfde te doen.
Wilt u graag Warren’s advies volgen maar weet u niet waar u moet beginnen? easyvest helpt u op weg en stelt het juiste portfolio voor uw samen.
Note: Dit artikel werd geschreven toen Easyvest door de FSMA werd erkend en gereglementeerd als agent voor bank- en beleggingsdiensten.