Niemand verslaat de markt in België
Corentin Scavée
24 Feb 2016

Niemand verslaat de markt in België

Wanneer u uw geld toevertrouwt aan een professionele financieel adviseur, zoals een bankier of fondsbeheerder, verwacht u een hoger rendement dan op de markt. Echter is de realiteit anders en slaagt niemand erin om de markt systematisch te verslaan op lange termijn!

Beeld u in dat u een deel van uw vermogen toevertrouwt aan een professionele fondsbeheerder die actief is in België en voornamelijk investeert in globale verhandelde aandelen. Indien deze fondsbeheerder beter te werk gaat dan de gemiddelde investeerder, dan, zou de helft van hen erin slagen om de globale markten te verslaan.

Echter blijkt dat, in eender welk gegeven jaar, slechts 38% van alle fondsbeheerders erin slaagt om de globale indexen te verslaan. Met andere woorden: 62% van alle fondsbeheerders in België faalt in hun opzet. “Maar wacht eens even!” zegt u misschien. “Diegenen die de markt verslaan generen dus een hoger rendement op lange termijn?”.

Helaas niet. De trend die we hierboven waarnemen verslechtert jaar na jaar. Zo slaagt slechts 15% van alle fondsbeheerders erin om de markt twee jaar op een rij te verslaan. Na drie jaar is dit nog maar 7%, ofwel minder dan een tiende. En de kans dat u een fondsbeheerder treft die vijf jaar op een rij de markt weet te verslaan bedraagt slechts 1%. En uiteindelijk is er zelfs geen enkele fondsbeheerder in het land die erin slaagt om de markt méér dan vijf jaar op een rij te verslaan! Wanneer we kijken naar buitenlandse fondsbeheerders komen we tot een gelijkaardige conclusie.

De waarschijnlijkheid dat een fondsbeheerder erin slaagt om de markt systematisch op lange termijn te verslaan is dus quasi onbestaande en kan enkel verklaart worden door puur geluk. Probeer dus niet om de markt te verslaan, maar kies ervoor om de markt te volgen met een tracker zoals een ETF (Exchange Traded Funds).

Deze analyse werd uitgevoerd door Easyvest op basis van gegevens die beschikbaar gesteld werden door Morningstar en Bloomberg voor de periode van 2005 to 2015 met betrekking tot alle grote, globale gemixte kapitalisatie fondsen in euro die minstens 10 jaar in omloop zijn (45 fondsen) en verhandeld worden in België. Hun performances worden vergeleken met die van de MSCI World-index in euro.


We laten uw vermogen toenemen op een slimme, eenvoudige en low-cost wijze.

Door op deze site te blijven surfen, accepteert u het gebruik van cookies om publieksstatistieken uit te voeren en om u gepersonaliseerde inhoud aan te bieden. Akkoord