chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

23 Mar 2022
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Wat stelt Rusland voor op de wereldwijde aandelenmarkt?

Het conflict in Oekraïne slaat hevig toe aan de grenzen met Europa en jaagt miljoenen mensen op de vlucht. Om Rusland ertoe aan te zetten het conflict te beëindigen, verlamt het Westen de Russische economie met sancties. Vreemd genoeg blijven de markten opmerkelijk overeind in deze grote geopolitieke crisis. Laten we daarom even dieper onderzoeken welke plaats Rusland inneemt op het wereldwijde financiële schaakbord, om beter te begrijpen waarom de respons op zo’n verschrikkelijk conflict zo lauw kan zijn.

Wat stelt Rusland voor op de wereldwijde aandelenmarkt?

De Russische crash

De Beurs van Moskou, gesloten sinds 25 februari, heeft zojuist haar heropening aangekondigd. Alle internationale investeerders trachten hun Russische aandelen te verkopen, aan eender welke prijs. Ratingbureaus hebben de Russische schuld gedegradeerd tot speculatief. Grote indexfondsaanbieders halen Russische holdings uit hun fondsen... Kortom, de Russische financiële markt is geen roebel meer waard. In werkelijkheid is Rusland, ondanks zijn geopolitieke en militaire macht, altijd al een kleine speler geweest op de aandelenmarkt.

11e economie op wereldvlak

Het grootste land ter wereld is verre van de grootste economie ter wereld. Op vlak van BBP stond Rusland in 2020 ‘slechts’ op de 11e plaats op de wereldranglijst, tussen Zuid-Korea en Brazilië. Het contrast tekent zich nog duidelijker af als we kijken naar het BBP per hoofd van de bevolking: 10.000$ per jaar voor een Rus, tegenover 45.000$ voor een Belg en 65.000$ voor een Amerikaan.

Apple weegt vier keer zoveel als alle beursgenoteerde Russische bedrijven samen

Een land met een beperkte economie heeft gewoonlijk ook een beperkte aandelenmarkt. In Rusland blijkt dit alvast te kloppen: de hoofdindex van de beurs van Moskou, de MOEX, omvat slechts 41 aandelen. Zij zijn goed voor ongeveer 90% van de marktkapitalisatie van alle in Moskou genoteerde aandelen. Op 31 december 2021 had de MOEX een waardering van slechts 765 miljard €. Dat is vier keer minder dan de marktkapitalisatie van Apple alleen! Ter vergelijking: de Bel 20 heeft een gecombineerde marktkapitalisatie van 288 miljard €, en het grootste aandeel, AB InBev, 92 miljard €.

Een door olie aangedreven index

Als we de MOEX onder de loep nemen, wegen drie bedrijven samen voor meer dan 40% door op de index: de gas- en oliereus Gasprom (16%), de olieproducent Lukoil (13%) en de bank Sberbank (13%). Toch overschrijdt geen van deze drie de waarderingsdrempel van 100 miljard €, zelfs Gazprom niet, dat nochtans profiteerde van de forse stijging van de gas- en olieprijzen.

Een opkomende economie die sterk afhankelijk is van grondstoffen

Voor de rest – en dat is typisch voor opkomende economieën – stellen we vooral vast dat Rusland zeer afhankelijk is van grondstoffen. De weinige technologieaandelen in de MOEX hebben relatief lage waarderingen.

Hoog risico, lage waarderingen

Naast de omvang van de economie weegt natuurlijk ook het aan Rusland verbonden risico door op de beurskapitalisatie van beursgenoteerde bedrijven. Zogenaamde opkomende economieën kennen per definitie vaak een hoger landenrisico dan ontwikkelde economieën. Voor Rusland weerspiegelt dit risico de vele uitdagingen waarmee het land te kampen heeft: een zwak bestuur, onvoldoende infrastructuur, en natuurlijk grote geopolitieke spanningen.

Waarom blijven de financiële markten onverschillig aan het Oekraïense conflict?

Zowel de daling van de Moskouse beurs als het buitenspel zetten van de Russische economie hebben weinig invloed op de internationale financiële markten. De reden daarvoor is tweezijdig: de omvang van de Russische financiële markt is redelijk beperkt, en de Russische financiële markt is maar in beperkte mate verbonden met de rest van de wereld. De Oekraïense economie is nog kleiner en minder verbonden. Dit verklaart de gedempte reactie van de wereldwijde aandelenmarkten op het conflict in Oekraïne, ondanks de omvang ervan en de tragedie waarmee de bevolking wordt geconfronteerd.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Note: Dit artikel werd geschreven toen Easyvest door de FSMA werd erkend en gereglementeerd als agent voor bank- en beleggingsdiensten.

Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.