chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

08 Oct 2024
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Geduld is uw beste troef

Wist u dat Roger Federer 80% van zijn wedstrijden won maar slechts 54% van het totaal aantal punten? Net zoals hem hoeven langetermijninvesteerders niet elke transactie te winnen. Consequente strategieën , met geduld toegepast op de lange termijn, leiden meestal tot succes.

Hoe langer u investeert, hoe kleiner de kans dat u geld verliest

Het extraatje van Federer

Federers carrière toont aan hoe regelmatige “kleine” overwinningen kunnen leiden tot succes op lange termijn. In zijn bekende toespraak tijdens de diploma-uitreiking aan Dartmouth vorig jaar, zei hij: "Ik heb bijna 80% van mijn enkelspelen gewonnen. Maar wat is volgens u het percentage van de punten dat ik heb gewonnen tijdens deze wedstrijden…? Slechts 54%." Dit is een bijzonder krachtige statistiek: door iets meer dan de helft van zijn punten te winnen, heeft Federer meer dan 80% van zijn wedstrijden gewonnen.

Langer spelen

Hoewel Federer 20 Grand Slams heeft gewonnen, bedroeg zijn voordeel ten opzichte van zijn tegenstanders slechts 4%. Hoe haalde hij zoveel voordeel uit dat kleine verschil? Door langere wedstrijden te spelen. In tennis kunnen wedstrijden worden gespeeld over 2 of 3 gewonnen sets. Wanneer Federer wedstrijden in 5 sets speelde (bij Grand Slam-toernooien zoals Roland Garros en Wimbledon), steeg zijn winstpercentage met ongeveer 10%, ondanks een onveranderd vaardigheidsniveau. Dit toont aan dat het verlengen van de wedstrijd een klein voordeel kan omzetten in een overwinning.

Geduld verandert alles

Ditzelfde principe geldt voor de aandelenmarkt. Dagelijks is de wereldwijd aandelenmarkt ongeveer 54% van de tijd positief, waardoor beleggen op korte termijn onzeker is. Maar over een langere periode neemt de kans op winst aanzienlijk toe. Bijvoorbeeld, terwijl de dagelijkse rendementen aanvoelen als een kop-of-munt-spel, over de laatste eeuw was de globale aandelenmarkt positief in 75% van de gevallen op een jaar, in 88% op 5 jaar, en in 99,2% op 15 jaar. Hoe langer uw beleggingshorizon, hoe groter de kans op een positief rendement.

 
         

De kracht van samengestelde interest

Een ander belangrijk voordeel van geduld is de mogelijkheid om te genieten van de kracht van samengestelde interest. Na verloop van tijd hebben beleggingen de neiging om exponentieel te groeien als de winsten consequent worden herbelegd. Het gaat niet alleen om hoge rendementen, maar om gestage groei door de tijd heen, waarbij de natuurlijke fluctuaties van de markt in uw voordeel werken. Het belangrijkste is om de samengestelde interest voor u te laten werken door belegd te blijven, in plaats van voortdurend te proberen op het juiste moment te kopen en verkopen.

Beleggen op lange termijn met Easyvest

Net als bij tennis op hoog niveau vereist beleggen een vaste hand en een langetermijnvisie. Beleggers die geduldig zijn en hun beleggingen in de loop van de tijd laten groeien, hebben veel meer kans op succes. Hoewel markten op korte termijn kunnen schommelen, beloont de lange termijn degenen die koers houden. Dat is onze strategie bij Easyvest: eenvoudige portefeuilles, gebaseerd op kapitaliserende ETF's, ontworpen om langetermijnrendementen te maximaliseren. Om kennis te maken met onze aanpak, kunt u nu een simulatie doen op onze website en aarzel niet om contact op te nemen met een van onze wealth managers.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Easyvest is een merk van Easyvest NV, (n°0631.809.696), erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te Louizalaan 475, 1050 Brussel, België. Easyvest Pension Fund (afgekort Easyvest OFP) is een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening erkend en gereglementeerd door de FSMA (n°1011.041.490), gevestigd op hetzelfde adres. Copyright 2025 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico’s in en kunnen tot verliezen leiden.