ETF's staan al lang synoniem voor passief beleggen, met een kostenefficiënt beheer dat is afgestemd op marktindexen. Maar hun populariteit heeft geleid tot subcategorieën en Franse vertalingen die vaak voor verwarring zorgen bij beleggers. Wat is het verschil tussen een tracker en een indexfonds? Tussen een actieve en passieve ETF? En tussen een actieve ETF en een actief fonds?
Trackers, indexfondsen, passieve ETF's, investeringsfondsen, actieve ETF's... Voor een beginnende belegger is het financiële jargon snel overweldigend. Bovendien maken trends en vertalingen het nog ingewikkelder.Terwijl "tracker" enkele jaren geleden nog gebruikelijk was, is tegenwoordig de term ETF (Exchange Traded Fund, oftewel "beursgenoteerd fonds") populairder. We maken nu onderscheid tussen passieve ETF's, synoniem voor trackers omdat ze een index volgen of "tracken", en actieve ETF's, die, net als traditionele beleggingsfondsen, actief proberen een benchmarkindex te verslaan.
Deze financiële producten kunnen eenvoudig worden ingedeeld op basis van:
De bovenstaande tabel laat zien hoe deze producten in de juiste categorie kunnen worden geplaatst.
Een beursnotering is een belangrijk onderscheid, omdat het veel impact heeft op de belegger. ETF's werken zoals aandelen: ze kunnen gedurende de hele handelsdag worden gekocht en verkocht tegen de marktprijs. Hierdoor zijn ze liquide, oftewel gemakkelijk verhandelbaar op de markt. Dit maakt het mogelijk snel posities in te nemen of te verlaten. Daarnaast zorgt beursnotering voor volledige transparantie: ETF's publiceren dagelijks hun samenstelling, zodat beleggers altijd precies weten wat ze bezitten.
Aan de andere kant kunnen niet-genoteerde fondsen alleen aan het einde van de dag worden gekocht of verkocht tegen de netto-inventariswaarde (de waarde van alle activa gedeeld door het aantal uitstaande aandelen). Ze zijn minder transparant, omdat de samenstelling van activa vaak slechts op kwartaalbasis wordt gepubliceerd. Maar dit biedt ook voordelen:
De beleggingsstrategie is een andere belangrijke dimensie die deze financiële producten van elkaar onderscheidt. Passieve ETF's en indexfondsen volgen de samenstelling van een index (zoals de MSCI World of de S&P 500) nauwgezet. Het aandelenpakket in een passieve ETF of indexfonds weerspiegelt de samenstelling van de index in dezelfde proporties. Het wordt alleen periodiek aangepast om wijzigingen in de index bij te houden. Het doel is om beleggers het rendement van de benchmarkindex te bieden, met minimale kosten.
Actieve ETF’s en fondsen bevatten ook een mandje met aandelen, maar dit wordt actief samengesteld en aangepast door een beheerdersgroep. De selectie en weging van de aandelen variëren afhankelijk van de strategie van het team, dat probeert marktvoordelen te benutten en de benchmarkindex te verslaan. Deze strategie brengt hogere kosten met zich mee, vooral voor actieve fondsen. Naast hoge beheerskosten rekenen deze fondsen vaak distributiekosten en soms aanzienlijke instapkosten aan.
Hoewel actieve ETF’s steeds vaker besproken worden, is hun succes vooral zichtbaar in de VS, waar ETF’s aanzienlijke fiscale voordelen genieten. Dit verklaart waarom de hele Amerikaanse fondsindustrie geleidelijk overschakelt naar ETF’s, zowel passief als actief. In België worden meerwaarden op aandelen echter niet belast. ETF’s hebben dus geen specifiek fiscaal voordeel ten opzichte van traditionele fondsen en worden hier nog steeds vaker gebruikt in hun passieve vorm dan in hun actieve variant.
In 2023 hebben passieve fondsen wereldwijd actieve fondsen in beheerd vermogen overtroffen. Passieve ETF's zijn de meest populaire en rationele beleggingsoptie: ze zijn eenvoudig, liquide, goedkoop en afgestemd op de markt. De belofte van fondsen om het marktrendement te overtreffen, wordt steeds moeilijker te rechtvaardigen. Easyvest is de leider in passieve ETF-beleggingen in België. Wilt u beginnen? Doe een simulatie om te ontdekken wat deze strategie voor u kan betekenen en maak een afspraak met een van onze Wealth Managers.
Kom meer te weten over ETF’s in onze blog “ETF’s, alles wat u moet weten om beter te beleggen”