chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

03 Jun 2024
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Beleggen via uw vennootschap: alles wat u moet weten over de LEI-code

In de financiële wereld zijn LEI-codes essentieel voor de transparantie en traceerbaarheid van transacties. Of u nu de overtollige cash van uw vennootschap wilt beleggen of gewoon nieuwsgierig bent, dit artikel legt alles uit over LEI-codes.

Elk bedrijf dat transacties op de financiële markten wil realiseren, heeft een LEI-code nodig.

Wat is een LEI-code?

De LEI-code (Legal Entity Identifier) is een unieke identificatiecode bestaande uit 20 alfanumerieke tekens. Het wordt gebruikt om rechtspersonen die deelnemen aan transacties op de financiële markten uniek te identificeren. LEI-codes zijn wereldwijd gestandaardiseerd volgens ISO 17442. Ze verschaffen informatie over de rechtspersoon, zoals de officiële naam van de entiteit, het adres van het hoofdkantoor, het land van oprichting, de lokale bedrijfsidentificatiecode en de status van de entiteit.

Welke bedrijven moeten een LEI-code aanvragen?

Elke rechtspersoon die betrokken is bij transacties op de financiële markten moet een LEI-code verkrijgen. Dit omvat:

Wanneer een LEI-code aanvragen?

Het is cruciaal om een LEI-code aan te vragen voordat u begint met enige activiteit die het gebruik ervan vereist. Als u bijvoorbeeld de overtollige cash van uw bedrijf wilt beleggen, is een LEI-code noodzakelijk. Over het algemeen moeten bedrijven een LEI-code verkrijgen voordat ze derivaten verhandelen, internationale transacties uitvoeren of aan bepaalde financiële regelgeving voldoen.

 
         

Waarvoor dient de LEI-code?

De LEI-code speelt een doorslaggevende rol bij het versterken van de transparantie op de financiële markten. Het helpt onder andere bij het identificeren van tegenpartijen in financiële transacties, het verminderen van het risico op fraude en het verbeteren van de nauwkeurigheid van financiële rapporten.

Wie kan de LEI-code aanvragen binnen het bedrijf?

De aanvraag van een LEI-code moet worden gedaan door een persoon die wettelijk bevoegd is om de rechtspersoon te vertegenwoordigen. Dit kan zijn:

Hoe een LEI-code aanvragen?

De aanvraag van een LEI-code verloopt doorgaans via geaccrediteerde uitgevende organisaties, bekend als Local Operating Units (LOU's). Hier zijn de typische stappen:

  1. Kies een uitgever: selecteer een geaccrediteerde organisatie om LEI-codes uit te geven. Easyvest beveelt aan om via leicode.be te gaan.
  2. Vul het formulier in: verstrek de nodige informatie over uw rechtspersoon. Houd er rekening mee dat als het bedrijf afhankelijk is van een moedermaatschappij, u de geconsolideerde jaarrekeningen moet verstrekken.
  3. Betaal de kosten: de kosten variëren afhankelijk van de gekozen uitgever.
  4. Ontvang uw LEI-code: zodra uw aanvraag is verwerkt, ontvangt u uw unieke LEI-code. In eenvoudige gevallen duurt dit minder dan 24 uur.

Wat is de geldigheid van een LEI-code

Een LEI-code is één jaar geldig vanaf de uitgiftedatum, maar sommige uitgevers bieden automatische verlenging voor langere perioden. Om de LEI actief te houden, moet deze uiteraard bij vervaldatum worden verlengd. De verlenging houdt doorgaans een verificatie in van de oorspronkelijk verstrekte informatie en het betalen van de kosten.

Hoeveel kost een LEI-code?

De kosten voor het verkrijgen en verlengen van een LEI-code variëren per uitgever. Gemiddeld liggen de initiële registratiekosten tussen 50 en 100 euro exclusief BTW, en de jaarlijkse verlengingskosten zijn iets lager. Aangezien deze aankoop door het bedrijf wordt gedaan, is de BTW terugvorderbaar en zijn de jaarlijkse kosten aftrekbaar voor het bedrijf.

De LEI is noodzakelijk om te beleggen als bedrijf bij Easyvest

Wanneer een rechtspersoon belegt in aandelen, obligaties of ETF's, moet het een LEI aanvragen. Daarom is een LEI vereist om een Easyvest-portfolio op naam van een bedrijf te openen. Dit proces kan met name voordelig zijn voor het beheren van de overtollige cash van een bedrijf via de liquidatiereserve of voor het opnemen van vermogen uit een bedrijf. Indien u wilt weten wat uw potenieel rendement zou kunnen zijndoor het vermogen van uw bedrijf te beleggen, start dan nu een simulatie op onze website of contacteer een van onze Wealth Managers.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Easyvest is een merk van Easyvest NV, (n°0631.809.696), erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te Louizalaan 475, 1050 Brussel, België. Easyvest Pension Fund (afgekort Easyvest OFP) is een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening erkend en gereglementeerd door de FSMA (n°1011.041.490), gevestigd op hetzelfde adres. Copyright 2025 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico’s in en kunnen tot verliezen leiden.