chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

26 Jul 2022
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Crisissen en het herstel erna doorheen de tijd: Black Monday

Op maandag 19 oktober 1987 keken beleggers over de hele wereld met afgrijzen toe hoe de markten met meer dan 20% instortten, eerst in Azië, dan in Europa en tenslotte in de Verenigde Staten. Een paniekaanval veroorzaakt door een combinatie van schrikwekkende evenementen die extreem heftig waren...maar gelukkig van vrij korte duur.

Crisissen en herstel erna doorheen de tijd: Black Monday

Wat was de context?

Van 1982 tot 1987 verdrievoudigde de aandelenmarkt in waarde. Alleen al in 1987, voor de crash, steeg de markt met 44%... Maar in de Verenigde Staten was een vertraging van de economie en de export voelbaar. Daarbij kwam nog de vrees voor de stijging van de olieprijs en de inflatie: geleidelijk veranderen de signalen van groen naar oranje, wat beleggers ertoe aanzet voorzichtig te zijn en de tot nu toe behaalde winsten te beschermen.

Een rode week, net voor de Black Monday

In oktober 1987 waren er al een paar waarschuwingssignalen: op woensdag 14 oktober verloor de Dow Jones 4% en op vrijdag 16 oktober daalde de beurs van Londen met 5% na een verwoestende storm. Alleen al in deze week verloren de wereldmarkten 9% : het was niet langer de vrees voor een correctie maar een golf van paniek.

De intrede van geautomatiseerde trading

Met de opkomst van de computers in de jaren tachtig begon de geautomatiseerde trading zich te ontwikkelen. Software maakte het nu mogelijk om automatisch verkooporders uit te voeren wanneer een bepaald dalingsniveau van een effect werd overschreden. Gezien de context waren beleggers meer dan ooit bereid om op de knop te drukken.

Strategieën voor portefeuilleverzekeringen

Strategieën voor portefeuilleverzekering, ook nieuw in die tijd, maken gebruik van een soortgelijk afdekkingsmechanisme. Het gaat om grote institutionele beleggers die het risico van hun aandelenportefeuilles afdekken door futuresposities te shorten - d.w.z. te verkopen in de hoop ze later tegen een lagere prijs terug te kopen.

Black Monday, de grote storm

Maandag 19 oktober 1987, toen de beurs van Tokio lager opende, begon een reeks geautomatiseerde verkooporders, waardoor een domino-effect op alle beurzen ontstond. Het tempo van de verkopen versnelde voortdurend, waardoor de koersdaling nog werd versterkt: dit was een vicieuze cirkel.

Een snel uitgewist trauma

Hoewel de Black Monday een sterke indruk naliet, herstelden de markten zich vrij snel. Vijf maanden na de crash waren driekwart van de op de wereldmarkt waargenomen verliezen weggepoetst. Het duurde een jaar voordat de kloof volledig was gedicht en er zich een nieuw decennium van bijna ononderbroken groei op de markten opende.

Waarborgen werden ingesteld

Het is na deze episode dat de beroemde "circuit breaker" mechanismen werden ingesteld. Deze hadden tot doel de transacties op een bepaald effect of een bepaalde index gedurende een bepaalde periode te onderbreken, wanneer een bepaald dalingsniveau werd overschreden. Hoewel deze mechanismen ter discussie staan wegens de belemmering die zij vormen voor de marktefficiëntie, werden zij tijdens de Covid-crisis in maart 2020 toch meermaals gebruikt op de New York Stock Exchange (NYSE).

Lees de andere afleveringen van de serie over crises en herstel: de tulpencrisis, de Golfoorlog, de Griekse schuldencrisis

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter
Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.