chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

05 Sep 2024
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Welke alternatieven voor Belgische Staatsbon?

België voerde in september 2023 met succes een financieringsoperatie uit, waarmee het 22 miljard euro ophaalde door de uitgifte van een éénjarige staatsbon. Nu deze obligatie is afgelopen, bekijken we de beschikbare alternatieven voor de 630.000 beleggers die op zoek zijn naar een nieuwe investering.

Persoon vraagt zich af welke richting uitgaan met zijn geld ? Spaarrekening of staatsbon enerzijds? ETF anderzijds?

Wat is een staatsbon?

Staatsbons, ook wel staatsobligaties, schatkistcertificaten of soevereine obligaties genoemd, zijn schuldinstrumenten die door nationale overheden worden uitgegeven om kapitaal aan te trekken. Beleggers kopen deze obligaties om periodieke rentebetalingen (coupons) te ontvangen, evenals de terugbetaling van het hoofdbedrag bij de vervaldatum. Aangezien de rente op een obligatie vast is en staten over het algemeen betrouwbare uitgevers zijn, worden de staatsbons doorgaans beschouwd als een risicoloos actief.

Belgische staatsbon 2023: kenmerken en prestaties

De door België uitgegeven staatsbon in september 2023 heeft een looptijd van één jaar en vervalt op 4 september 2024. Dit betekent dat spaarders die zich hebben ingeschreven op de staatsbon op die datum hun investering terugkrijgen, met een bruto rendement van 3,3%. Rekening houdend met een roerende voorheffing van 15%, komt dit overeen met een netto rendement van 2,81% over één jaar.

Voor- en nadelen van de Staatsbon

Het belangrijkste voordeel van de staatsbon is het gegarandeerde rendement, wat het tot een risicoloos product maakt gezien de zeer korte looptijd en de soliditeit van de Belgische staat. Helaas zal het voorgestelde rendement de beleggers waarschijnlijk niet in staat stellen de inflatie van 3,2% die tussen september 2023 en september 2024 in België werd gemeten, te dekken. Bovendien is de éénjarige staatsbon geen langetermijnbelegging en dwingt het de belegger elk jaar opnieuw een alternatief te vinden.

Vervaldatum van de staatsbon: een buitengewoon financieel evenement

Op 4 september 2024 zullen 630.000 beleggers een oplossing voor hun geld moeten vinden. Met bijna 22 miljard euro om te herinvesteren, is dit het grootste liquiditeitsevenement van deze eeuw in België. De overheid, banken, verzekeraars... alle financiële actoren haasten zich om deze financiële buitenkans te bemachtigen.

Wat te doen met uw geld na de staatsbon van 2023?

Onder de voorgestelde oplossingen bevinden zich nieuwe staatsbons, kasbons, termijnrekeningen, spaarrekeningen en producten van tak 21. Al deze beleggingen hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een gegarandeerd kapitaal voor een nettorendement van iets meer dan 2% per jaar. Net als bij de staatsbon zal de inflatie amper gedekt worden. Het lijkt dus verstandig om andere opties te verkennen.

 
         

ETF's, een aantrekkelijk alternatief

Met ETF's kan een belegger hopen op een rendement dat meer dan de inflatie dekt door de langetermijnprestaties van de wereldwijde beurzen te benutten. Zo kan hij een gediversifieerde portefeuille van wereldwijde aandelen opbouwen en zijn risicoprofiel aanpassen door een mandje staatsobligaties uit de eurozone toe te voegen. Dit type belegging brengt enige onzekerheid op korte termijn met zich mee, maar kan op lange termijn zeer aantrekkelijk zijn. 

Easyvest: aantrekkelijke rendementen sinds september 2023

Easyvest biedt 10 portefeuilles aan, waarvan de minst risicovolle 92% obligaties en 8% aandelen bevat voor voorzichtige beleggers. De meest risicovolle portefeuille bevat 100% aandelen voor gedurfde beleggers met een langetermijnhorizon. Sinds de lancering van de Belgische staatsbon hebben al onze portefeuilles betere prestaties geleverd dan de netto 2,81% die aan het einde met de staatsbon zullen behaald worden.

PortefeuilleNetto rendement
Easyvest 13,2%
Easyvest 24,5%
Easyvest 35,7%
Easyvest 47,0%
Easyvest 58,2%
Easyvest 69,3%
Easyvest 710,5%
Easyvest 811,7%
Easyvest 912,9%
Easyvest 1013,8%

Deze netto totale rendementen zijn berekend van 4/9/2023 tot 15/5/2024 voor de globale portefeuille aangeboden door Easyvest, na aftrek van de beheerskosten van de portefeuille, de roerende voorheffing en de beursbelasting bij aankoop en verkoop. Aangezien de beschouwde periode zeer kort is, kunnen de bovenstaande prestaties niet als representatief worden beschouwd. Sommige recente perioden waren minder gunstig voor dit type belegging en hebben tijdelijke verliezen veroorzaakt. Het is daarom noodzakelijk om een belegging in ETF's te overwegen met een voldoende lang beleggingshorizon.

Simuleer het herinvesteren van de staatsbon

Gaat u binnenkort het geïnvesteerde kapitaal in de staatsbon ontvangen? Wilt u uw potentiële rendement weten van een belegging in ETF's? Doe nu een simulatie op onze website of neem contact op met een van onze Wealth Managers.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Easyvest is een merk van Easyvest NV, (n°0631.809.696), erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te Louizalaan 475, 1050 Brussel, België. Easyvest Pension Fund (afgekort Easyvest OFP) is een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening erkend en gereglementeerd door de FSMA (n°1011.041.490), gevestigd op hetzelfde adres. Copyright 2025 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico’s in en kunnen tot verliezen leiden.