chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

16 Dec 2024
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Private banking in België: waarom blijven beleggers trouw aan traditionele spelers?

De private banking-sector in België wordt gedomineerd door traditionele spelers, ondanks een steeds diverser aanbod. Volgens een recent onderzoek gepubliceerd door De Tijd beheren klassieke banken en private banken samen bijna 92% van de 500 miljard euro aan activa in België. Toch zijn de prestaties van deze instellingen niet altijd in overeenstemming geweest met hun reputatie.

De meerderheid van de beleggers blijft trouw aan de traditionele private banking-spelers.

BNP Paribas Fortis: de zwaargewicht in vermogensbeheer

Met 120 miljard euro aan beheerd vermogen is BNP Paribas Fortis Wealth Management de onbetwiste leider in private banking in België, volgens De Tijd. Deze gigant laat concurrenten zoals KBC/CBC (87 miljard euro), Belfius (78 miljard euro) en ING (48 miljard euro) ver achter zich. Deze cijfers worden ook bevestigd door de 110 portefeuilles die Easyvest in 2023 heeft geaudit, waarvan 22% afkomstig was van BNP Paribas Fortis.

Delen Private Bank: de referentie in private banking

Binnen de private banking-sector onderscheidt Delen Private Bank zich met 42 miljard euro aan beheerd vermogen. Op de voet gevolgd door Degroof Petercam en andere gerenommeerde spelers zoals Mercier Van Lanschot en Puilaetco. Onze audits bevestigen deze trend: Delen vertegenwoordigde 14% van de auditverzoeken en 15% van de geanalyseerde activa.

Hoge kosten voor middelmatige rendementen

Uit de audits die Easyvest in 2023 uitvoerde, blijkt dat portefeuilles beheerd door traditionele private banking-spelers gemiddeld 2% slechter presteren dan vergelijkbare indexportefeuilles. Wat kosten betreft, is de kloof nog groter: 1,6% jaarlijkse kosten voor geauditeerde portefeuilles, vergeleken met slechts 0,8% voor een indexportefeuille.

 
         

Waarom blijven Belgen toch kiezen voor traditionele instellingen?

Ondanks deze cijfers blijven Belgische beleggers loyaal aan prestigieuze instellingen. Deze voorkeur lijkt vaak ingegeven door emotionele factoren: familiale traditie, een sterke merknaam of simpelweg weerstand tegen verandering.

De grenzen van actief beheer

Het is belangrijk te benadrukken dat zelfs legendarische beleggers zoals Warren Buffet moeite hebben om op lange termijn de markten te verslaan. Het is daarom onrealistisch te verwachten dat een actieve beheerder, wie dan ook, consequent beter presteert. Onderzoeken tonen aan dat het uiterst zeldzaam is dat een actieve beheerder de markt meer dan vijf jaar op rij overtreft.

Indexbeheer: een rationeel alternatief

Voor langetermijnbeleggers biedt indexbeheer een efficiënte en kosteneffectieve oplossing. Het stelt beleggers in staat om hun portefeuille te diversifiëren en tegelijkertijd de kosten te minimaliseren, wat de netto-opbrengsten op lange termijn verbetert.

Hoe de prestaties van uw portefeuille evalueren?

Twijfelt u aan de prestaties van uw private banking-portefeuille? Easyvest biedt een gratis en vrijblijvende audit aan. Stuur ons uw meest recente beheerrapport door, en wij analyseren de kosten, prestaties en risico's van uw portefeuille en vergelijken deze met onze indexbenadering. Deze gedetailleerde analyse helpt u om weloverwogen beslissingen te nemen over uw beleggingsstrategie.

Tijd om uw keuze in private banking te herzien?

Private banking in België wordt nog steeds gedomineerd door traditionele spelers, maar tegen welke prijs? Met hoge kosten en vaak tegenvallende rendementen is het misschien tijd om uw strategie te herzien. Indexbeheer biedt een geloofwaardig, efficiënt en modern alternatief dat beter aansluit bij de behoeften van hedendaagse beleggers. Lees hier meer over onze aanpak van beleggen, en als u wilt weten wat uw potentieel rendement zou kunnen zijn bij Easyvest, start dan nu een simulatie via de link hieronder.

 

Wilt u meer weten over onze diensten of een gratis audit aanvragen? Bezoek onze website en zet de eerste stap naar beter en transparanter vermogensbeheer.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Easyvest is een merk van Easyvest NV, (n°0631.809.696), erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te Louizalaan 475, 1050 Brussel, België. Easyvest Pension Fund (afgekort Easyvest OFP) is een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening erkend en gereglementeerd door de FSMA (n°1011.041.490), gevestigd op hetzelfde adres. Copyright 2025 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico’s in en kunnen tot verliezen leiden.