chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

14 Feb 2024
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

5 slechte redenen om bij uw private banker te blijven

Dankzij de digitalisering van Retail banken is het tegenwoordig vrij eenvoudig om over te stappen van de ene partij naar de andere. Toch blijkt het overstappen naar een andere vermogensbeheerder lastiger te zijn als het om private banking gaat. Waar komt die weerstand vandaan? Welke factoren, vaak puur psychologisch, weerhouden ons ervan om over te stappen naar een andere vermogensbeheerder? Waarom is rendement niet het belangrijkste beslissingscriterium?

Private banker en klant aan elkaar geketend.

1. De hele familie is altijd klant geweest bij hem

Het kan moeilijk zijn om los te komen van de historische band met een instelling. Maar een beheercontract is geen huwelijkscontract waarbij u "in voor- en tegenspoed" verbonden bent met de bank. Natuurlijk zal uw bankier teleurgesteld zijn als u naar een andere beheerder stapt. Maar u heeft een zakelijke relatie. Als u rationele argumenten heeft om deze beslissing te nemen - rendementen die onder de marktniveaus liggen, hoge kosten, administratieve lasten, enzovoort - dan zal niemand u deze "ontrouw" kwalijk nemen.

2. Hij kent mij persoonlijk

In de loop der tijd heeft u een hechte, zelfs intieme band opgebouwd met uw bankier. Hij kent natuurlijk uw persoonlijke en gezinssituatie: vorig jaar heeft u geërfd, u heeft schenkingen gedaan aan uw drie kinderen, u heeft een deel van uw portefeuille verkocht om onroerend goed te kopen, u moet nu kindergeld betalen aan uw ex-partner... Hij weet alles! Maar stel u de vraag: is deze intimiteit echt een pluspunt voor het beheer van uw vermogen? De meeste vermogensbeheerders zijn bekend met dit soort situaties. Het belangrijkste is dat ze u de meest winstgevende oplossing bieden…die niet per se "eigen fondsen" zijn.

3. Het is een prestigieuze bank, ik vind het een goed idee om daar klant te zijn

Vaak streelt het feit dat u klant bent bij een gerenommeerde instelling uw ego. Het verwijzen naar uw bank in conversaties kan tot een bepaalde sociale erkenning leiden. Hoewel de kracht van dit emotionele argument niet kan worden ontkend, blijft het strikt genomen een emotioneel argument. Terwijl emotie vaak doorslaggevend zijn bij veel andere vormen van dienstverlening (bijvoorbeeld een hotelovernachting, een diner in een restaurant …), is het uiteindelijke doel van een investering het rendement, gebaseerd op 100% feitelijke gegevens. Natuurlijk kunnen emotionele criteria een rol spelen, zoals de beschikbaarheid van de manager en de kwaliteit van zijn advies of de klantinterface. Maar in het kader van een investering zouden deze criteria meer als "kers op de taart" moeten worden beschouwd.

4. Het geeft me het beste rendement

Bent u daar 100% zeker van? Wist u dat zelfs Warren Buffett het niet beter doet dan de markt? Hij wordt nochtans vaak beschouwd als ’s werelds beste belegger! Bij Easyvest hebben we het volgende geanalyseerd: in België verslaat slechts 38% van de private bankers de markt op 1 jaar, wat betekent dat hun portefeuille een hoger rendement behaalde dan dat van alle beursgenoteerde aandelen ter wereld. Slechts 15% van hen slaagt erin dit twee jaar achter elkaar te doen. En na vijf jaar... slaagt slechts 1% erin! U zou dus enorm veel geluk hebben als u zich richt tot iemand die deze prestatie kan leveren - misschien gewoon per toeval? In tegenstelling hiermee is het uiterst eenvoudig en goedkoop om een portefeuille samen te stellen uit ETF's die de prestatie van de wereldmarkt volgt. Kosten zijn ook belangrijk: 1% minder kosten kan over 40 jaar een extra winst opleveren van € 500.000! Denk hier eens over na wanneer u besluit (al dan niet) van vermogensbeheerder te veranderen.

5. Ik aarzel om te veranderen

In veel gevallen wordt verandering geassocieerd met ongemak. Het brengt kosten met zich mee (zowel puur logistiek en administratief als financieel) die we liever vermijden - zelfs als de verwachte voordelen groter zijn! Om uw huidige vermogensbeheerder te challengen biedt Easyvest u een gratis audit aan, waarbij uw portefeuille objectief wordt bekeken. Stuur ons een overzicht door van uw huidige portefeuille en binnen 24 uur sturen we u een gedetailleerd rapport in de vorm van een infographic. Dit auditrapport beschrijft het risiconiveau, de kosten en de prestaties van uw huidige portefeuille en vergelijkt deze met de indexbenadering die Easyvest aanbeveelt. U kunt dit rapport dan persoonlijk bespreken met een van onze managers om te beslissen of u al dan niet de sprong wilt wagen!

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter
Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.