chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

02 Apr 2025
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Wat is een recessie en hoe ga je ermee om?

Een recessie is een periode waarin de economie krimpt gedurende minstens twee opeenvolgende kwartalen. Concreet betekent dit een tijdelijke terugval in de economische activiteit van een land, gemeten aan de hand van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Recessies maken integraal deel uit van de geschiedenis en markten hebben er bijna altijd op geanticipeerd. Dit indachtig kan de belegger, zo niet zichzelf ertegen beschermen, in ieder geval de situatie beheerst benaderen. Meer uitleg in deze blog.

Wat is een recessie? Betekenis en impact op uw beleggingen |

Hoelang duurt een recessie?

Wat gebeurt er tijdens een recessie?

Een recessie is een periode van tijdelijke terugval in de economische activiteit van een land. Meestal spreken we van een recessie als we gedurende minstens twee opeenvolgende kwartalen een daling van het Bruto Binnenlands Product (BBP) waarnemen.

Waarom herkennen we een recessie pas achteraf?

Gegeven deze definitie is er pas officieel sprake van een recessie als deze al heeft plaatsgevonden, dus als de economische groei twee kwartalen op rij negatief is geweest. Daardoor is het als belegger moeilijk om op recessies te anticiperen.

Hoe reageren de markten op een recessie?

De evolutie van de financiële markten heeft in het verleden aangetoond dat de aandelenmarkten anticiperen op perioden van economische neergang of recessies. Meestal is er een beurspiek 4 maanden voor de recessie, gevolgd door een scherpe daling.

Markten anticiperen eigenlijk op alles

In werkelijkheid anticiperen markten op de belangrijkste gebeurtenissen, of de uitkomst nu positief of negatief is. Dat zagen we bij de renteverhoging: de markten hadden die al ingeprijsd voordat ze plaatsvonden, en pasten de prijzen neerwaarts aan voordat de centrale banken hun tarieven daadwerkelijk verhoogden. Positiever is dat we regelmatig lezen dat de markten "anticiperen op goede werkgelegenheidscijfers in de Verenigde Staten" of "op goede resultaten anticiperen" van dat en dat bedrijf.

Dankzij collectieve wijsheid

Hoe verklaart men het anticiperingsvermogen van financiële markten? Voornamelijk door ‘wisdom of the crowd’ of wijsheid van de menigte. Deze theorie bewijst dat bij het onderkennen van een probleem een groot aantal amateurs altijd efficiënter zal zijn dan het individu alleen (zelfs een expert), zolang hun meningen gevarieerd en onafhankelijk zijn. Deze theorie ondersteunt de andere belangrijke theorie, zijnde de marktefficiëntietheorie. Zelfs als beide niet onfeilbaar zijn (onder meer door cognitieve vooroordelen), verklaren ze een groot deel van het functioneren van financiële markten.

Beleggen tijdens een recessie: wat is slim?

Investeren of geïnvesteerd blijven tijdens een recessie is daarom het beste wat u kunt doen om te voorkomen dat u de stijging mist. Waarom?

Conclusie: Wat te doen met uw geld in een recessie?

Omdat de markten na een daling vaak de neiging hebben om sterk te herstellen, is het beter om te beleggen of belegd te blijven tijdens een recessie. 
Ons advies?

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X
Easyvest is een merk van Easyvest NV, (n°0631.809.696), erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te Louizalaan 475, 1050 Brussel, België. Easyvest Pension Fund (afgekort Easyvest OFP) is een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening erkend en gereglementeerd door de FSMA (n°1011.041.490), gevestigd op hetzelfde adres. Copyright 2025 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico’s in en kunnen tot verliezen leiden.