chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

14 Feb 2024
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Beleggen op de beurs is als de Tour de France willen winnen

Beleggen op de lange termijn kan op vele manieren vergeleken worden met topsport. Omdat we ons in de zomerperiode bevinden, wagen we ons aan de vergelijking tussen beleggen en wielrennen.

De Tour de France-renner is als de langetermijninvesteerder.

Het is een sport van uithoudingsvermogen

De Tour de France is zo iconisch omdat het een langdurige prestatie is. Na de 21 etappes is het de cumulatieve prestatie die telt, net zoals bij beleggen: zelfs als er onderweg tegenslagen zijn, zorgt het exponentiƫle effect van samengestelde rente ervoor dat de meest vasthoudende belegger eruit springt.

Je moet aan alle etappes deelnemen

Als je een etappe mist, word je uitgeschakeld! Op de markten is het ongeveer hetzelfde: in- en uitstappen (dat wil zeggen kopen en verkopen) is zelden een goede langetermijnstrategie, omdat het bijna onmogelijk is om correct te anticiperen op periodes van stijging en daling. Het is beter om gedurende de hele periode geĆÆnvesteerd te blijven, ook al zijn er tegenslagen, maar met de zekerheid dat je de beste momenten niet misloopt.

Het algemeen klassement is belangrijk

Een etappe winnen is leuk, maar dat garandeert je niet de gele trui! Bij beleggen, net als in de Tour, onderscheidt de grote winnaar zich door zijn uithoudingsvermogen in plaats van door zijn flamboyante prestaties. Zo kan een actieve beheerder de markt misschien verslaan in een bepaald jaar... maar wordt hij zeer waarschijnlijk verslagen op een beleggingshorizon van vijf jaar of langer.

Je hebt een ijzersterke mentale kracht nodig...

De markt en de Tour zijn achtbanen. Goede dagen, slechte dagen, beklimmingen, afdalingen, vlaktes, bergen... Om koers te houden, mag je je niet laten overweldigen door je emoties. De onvermijdelijke moeilijkheden doorstaan, twijfels opzij zetten en volhouden tot het einde!

...en discipline

Naast een zekere mentale kracht moeten wielrenners, net als alle topsporters, zich aan discipline houden. Dagelijkse trainingen, een geschikt dieet: je kunt nooit op je lauweren rusten. Op dezelfde manier vereist langetermijnbeleggen consistentie om maximaal rendement te behalen. Op vaste tijdstippen investeren, ongeacht de omstandigheden, is de beste manier om je opbrengst te maximaliseren!

Geen atleet zonder coach

Heb je ooit een topsporter zien presteren zonder de hulp van een coach? Het is natuurlijk niet onmogelijk, maar zeldzaam. Want de grootste vijand van de sporter, zoals die van de belegger, is hijzelf! Om het geloof, de focus en de energie te behouden, is er niets beter dan de adviezen van een ervaren coach te volgen. Easyvest, tweemaal op rij geprezen door het magazine Test Aankoop Invest, is zeker een verstandige keuze voor de belegger die op zoek is naar goed advies en prestaties.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter
Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.