Meer dan ooit bewijst indexbeleggen, zoals aanbevolen door Easyvest, zijn kracht. In 2024, een jaar van opmerkelijke marktgroei, hebben ETF’s beleggers hogere rendementen opgeleverd, vaak aanzienlijk beter dan die van traditioneel Belgisch actief beheer. Op lange termijn komt indexbeleggen zelfs consequent als winnaar uit onze vergelijkende analyse.
De afgelopen drie jaar waren zeer leerrijk voor de indexstrategie die Easyvest aanbeveelt. In 2022, in een dalende markt, bleek deze aanpak op lange termijn het meest competitief te zijn, met beperkte verliezen voor agressieve profielen. In 2023 profiteerden beleggers in ETF’s optimaal van het herstel van de markten. En in 2024, uitzonderlijk groeijaar (+24,2% voor de wereldindex), overtreft deze aanpak zonder twijfel de traditionele actieve strategieën, met significante rendementsverschillen voor alle profielen en alle beleggingshorizonten. Op lange termijn blijkt beleggen in ETF’s dus bijzonder efficiënt.
In 2024 waren de gemiddelde jaarlijkse rendementsverschillen tussen indexbeleggen en traditionele actieve fondsen aanzienlijk: 2% voor defensieve profielen, 3,9% voor gematigde profielen en 4% voor agressieve profielen. Over 3 jaar is het verschil minder uitgesproken vanwege het effect van 2022, maar op langere termijn neemt het verschil opnieuw toe. Over een periode van 10 jaar bedragen de gemiddelde rendementsverschillen 1,8%, 2,5% en 2,7%, afhankelijk van het beleggingsprofiel. Voor alle profielen en beleggingshorizonten samen bedraagt het jaarlijkse gemiddelde verschil 2,3%. Op lange termijn kan dit verschil een aanzienlijke meerwaarde opleveren voor ETF-beleggers.
Lees onze blog "Hoe beleggen in ETF's in België?" om de trein van indexbeleggen niet te missen.
Hoewel ETF’s voordelen bieden voor alle beleggingsprofielen, zijn de aandelenbeleggers de grote winnaars in onze vergelijking. Voor hen is het verschil met de concurrentie het grootst en zijn zij de enigen die een gemiddeld jaarlijks rendement van meer dan 8% behalen, na 5 jaar al. Gecumuleerd komt dit neer op een rendement van 50% over 5 jaar en 120% over 10 jaar.
Hoewel 2024 een uitzonderlijk jaar was voor aandelen, bleef de obligatiemarkt rustig (+1,7% voor eurozone-obligaties). Pas halverwege het jaar begon de Europese Centrale Bank met renteverlagingen, maar de daaruit voortvloeiende stijging van obligaties werd tegen het einde van het jaar afgeremd door minder gunstige renteverlagingvooruitzichten voor 2025. Hierdoor behaalden gematigde en voorzichtige beleggers minder spectaculaire rendementen dan aandelenbeleggers. Toch kunnen we met een portefeuillegroei van respectievelijk +14,8% en +9,2% in 2024 gerust spreken van een uitstekend jaar. ETF's hebben ook voorzichtige beleggers de afgelopen drie jaar in staat gesteld terug te keren naar de positieve rendementszone.
We blijven het herhalen: op lange termijn (5 jaar en meer) en in alle marktsituaties is de markt onverslaanbaar! Niet alleen lijkt de extra kost die beleggers betalen voor actief beheer niet gerechtvaardigd, maar het biedt ook geen betere bescherming in dalende markten of betere prestaties in stijgende markten. Dit rendementsverlies wordt aanzienlijk voor de langetermijnbelegger: over 10 jaar bedraagt het gecumuleerde verschil tussen een ETF-portefeuille en een actief beheerde portefeuille van het type “agressief” 50% ten opzichte van het gemiddelde rendement van de onderzochte fondsen, en 60% ten opzichte van het slechtst presterende fonds.
Een belangrijk aandachtspunt is het frequente aanpassen, samenvoegen en schrappen van fondsen door actieve beheerders. Hoewel de intentie waarschijnlijk is om hun productaanbod te rationaliseren, maakt dit het voor klanten complex en moeilijk om de prestaties van fondsen te volgen. Zo moesten we in 2024 het dynamische fonds van KBC aanpassen in onze analyse vanwege een fusie. Hetzelfde geldt voor ING, waarvoor we vorig jaar al wijzigingen doorvoerden en waarvoor helaas geen 10-jarige historiek beschikbaar is.
Elke situatie is uniek en verdient een persoonlijke analyse. Heeft u een beleggingsportefeuille bij een Belgische financiële instelling en twijfelt u over de prestaties? Bezorg ons een recent beheerrapport en wij sturen u binnen 24 uur een volledige vergelijkende analyse. Deze wordt in een infografiek gepresenteerd en vergelijkt de prestaties van uw huidige portefeuille met een vergelijkbare indexportefeuille qua risico. Vervolgens neemt een van onze beheerders contact met u op om de analyse te bespreken en uw doelen in alle transparantie te bekijken.
Meer details over de niet-speculatieve aanpak en de prestaties van de onderzochte fondsen vindt u in de onderstaande infografiek. Hierin worden ook de gebruikte methodologie en gegevensbronnen uiteengezet.
Wilt u weten welk rendement u kunt behalen met een indexportefeuille bij Easyvest? Start nu een simulatie via de onderstaande link.