chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

09 Apr 2024
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

2023: Beleggers genoten van herstel op de beurzen dankzij ETF’s

Investeerders hebben in 2023 ten volle kunnen genieten van het beursherstel dankzij indexbeleggen. Dit is veruit de belangrijkste conclusie van onze analyse van prestaties t.e.m eind december 2023. Deze analyse plaatst indexbeleggen, zoals aanbevolen door Easyvest, opnieuw bovenaan de ranglijst.

Vergelijking van de prestaties op jaarbasis van indexen en de belangrijkste actieve fondsen in België voor offensieve risicoprofielen.

Indexbeleggen heeft het rendement voor beleggers met dynamisch profiel gemaximaliseerd op 3 jaar en meer

In 2023 konden beleggers geleidelijk de verliezen van het voorgaande jaar compenseren, dankzij een opmerkelijk herstel op de beurs. Een belegger die de voorkeur zou gegeven hebben aan ETF's, zoals aangeboden door Easyvest, en zou gekozen hebben voor een voornamelijk op wereldwijde aandelen gericht dynamisch profiel, zou in 2023 uitstekende rendementen hebben behaald in vergelijking met het actief beheer van de meeste financiële instellingen. Naarmate de tijd verstrijkt, lijkt indexbeleggen zich meer en meer te onderscheiden. In de afgelopen 5 jaar heeft deze strategie een rendement van 7,3% per jaar geboden voor een dynamisch profiel, wat resulteert in een cumulatief rendement van 55%. Na 10 jaar bereikt het totale rendement van dit profiel zelfs 115%!

Ook voorzichtige beleggers profiteerden van het herstel

Ook obligaties herstelden zich in 2023 schitterend. Voorzichtige beleggers hebben daarom ook kunnen genieten van mooie rendementen dankzij indexbeleggen: +9,7% enkel in 2023. Over drie jaar zijn de rendementen voor deze beleggers nog steeds negatief, ongeacht het geselecteerde fonds, maar indexbeleggen zou hen snel de mogelijkheid kunnen geven terug te keren naar het groen. De uitstekende prestaties van de wereldwijde aandelen zorgden ervoor dat indexbeleggers met gematigde beleggingsprofielen zich konden onderscheiden van actief beleggen met rendementen van +12,8% over één jaar en +2,2% over drie jaar.

Actief beheer heeft tekort geschoten in zowel dalende als stijgende periodes

Deze resultaten geven aan dat indexbeleggen de meest rationele en best presterende keuze blijkt te zijn, ongeacht de marktomstandigheden. Niet alleen lijken de extra kosten van actief beheer, om beleggers beter te beschermen tegen dalingen, ongerechtvaardigd. Extra kosten hebben ook de prestaties tijdens marktstijgingen verminderd. De waargenomen prestatieverschillen tussen index- en actief beleggen op lange termijn waren aanzienlijk. Voor een dynamisch profiel bedraagt het cumulatief verschil over tien jaar 45% vergeleken met de gemiddelde prestatie van de onderzochte fondsen, en zelfs 70% vergeleken met de minst performante!

 
         

De markt is, meestal, "onverslaanbaar op lange termijn"

De cijfers die we om de 6 maanden publiceren sinds 2021 illustreren het: over een beleggingshorizon van 5 en 10 jaar heeft indexbeleggen, ongeacht het gekozen beleggingsprofiel, de beste rendementen getoond. De zeldzame uitzonderingen die we over een beleggingshorizon van 1 of 3 jaar waarnemen, wegen blijkbaar niet genoeg door om de trend te beïnvloeden. Dit zou langetermijnbeleggers moeten overtuigen om voor indexbeleggen te kiezen. U kunt hier meer over lezen in onze vorige jaarlijkse prestatieblogs (2022 en 2021).

Vraag een gratis vergelijkende analyse van uw portefeuille aan

Elke situatie is uniek en verdient een gepersonaliseerde analyse. Heeft u al een portefeuille die wordt beheerd door een andere Belgische financiële instelling? Bent u niet 100% tevreden van de behaalde rendementen? Stuur ons dan een recent overzicht door van uw beleggingsportefeuille, en wij zullen binnen 24 uur een uitgebreide audit verstrekken. Deze analyse vergelijkt de prestaties van uw huidige portefeuille met een vergelijkbare indexportefeuille qua risico, en wordt gepresenteerd onder de vorm van een infografiek. Eén van onze Wealth Managers zal deze analyse met u bespreken in alle vertrouwelijkheid.

Methodologie en bronnen

Voor meer details over indexbeleggen en de prestaties van de onderzochte beleggingsfondsen, raadpleeg de onderstaande infografie. De gebruikte methodologie en bronnen worden er ook gedetailleerd beschreven. Merk op dat een grote bank die in België aanwezig is, niet voorkomt in de analyse van de dynamische aanpak over 10 jaar: dit is geen fout van onze kant. Omdat deze bank haar fondsenaanbod heeft gewijzigd, beschikken we in deze categorie over onvoldoende geschiedenis over de prestaties.

Indexbeleggen biedt beste rendementen op lange termijn

Start nu een simulatie van uw rendement

Om te weten wat uw potentieel rendement zou kunnen zijn bij Easyvest, start dan nu uw simulatie via onderstaande link.

 
 
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico’s in en kunnen tot verliezen leiden.