Amerikaanse verkiezingen zijn altijd synoniem met grote emoties. In de samenleving, in de media en op de markten, die een hekel hebben aan onzekerheid. Maar zal de uitkomst van de stemming uiteindelijk een impact hebben op de markten? De geschiedenis toont aan dat dit niet het geval is. Ondanks de inzet van deze verkiezing is het voor de langetermijnbelegger beter om belegd te blijven, wat er ook gebeurt.
Als we kijken naar de ontwikkeling van de markten in de afgelopen decennia, is één ding duidelijk: markten neigen met de tijd te groeien. Is de ene partij beter dan de andere voor de wereldeconomie? Blijkbaar niet. Over de afgelopen 70 jaar is het gemiddelde jaarlijkse rendement van de S&P 500 onder republikeinse en democratische presidenten vergelijkbaar. Nog opmerkelijker: de markten lijken beter te presteren wanneer de regering verdeeld is… omdat de status quo minder onzekerheid veroorzaakt voor bedrijven, wat gunstig is voor de langetermijnrendementen.
Hoewel het logisch lijkt dat elke partij de markten op een andere manier beïnvloedt, reageren markten in werkelijkheid sterker op wereldwijde economische omstandigheden, consumentengedrag en bedrijfsresultaten. De COVID-19-pandemie, energieprijzen en inflatie hebben bijvoorbeeld de markten de afgelopen jaren aanzienlijk beïnvloed, ongeacht de president in functie. Economische cycli, technologische vooruitgang en rentevoeten spelen een veel belangrijkere rol dan de politieke koers van regeringen.
We toonden reeds aan dat het missen van de 20 beste beursdagen in de afgelopen 100 jaar zou hebben geleid tot een vier keer lager rendement voor de belegger. Stel u voor welk effect het zou hebben voor iemand die enkel belegt tijdens een republikeinse of democratische regering! Door uit de markt te stappen tijdens bepaalde cycli missen beleggers de kracht van samengestelde interest, essentieel voor de groei van een portefeuille op lange termijn. De markt proberen "timen", oftewel precies weten wanneer in- en uit te stappen, is een strategie die gedoemd is te mislukken.
Hoewel de Verenigde Staten het zwaartepunt van de wereldmarkten vormen, toont de geschiedenis aan dat de politieke kleur van hun president geen grote invloed heeft op langetermijnrendementen. In plaats van zich te focussen op verkiezingen, hebben beleggers meer baat bij een consistente langetermijnaanpak, met solide financiële doelstellingen en een gediversifieerde portefeuille. Door wereldwijd belegd te blijven, zorgen ze voor een betere weerbaarheid tegen de onvermijdelijke marktschommelingen.
Verkiezingen kunnen volatiliteit veroorzaken, en deze verkiezing zal waarschijnlijk geen uitzondering zijn. Wat de uitslag ook is, alles wijst erop dat de markten op lange termijn zullen blijven groeien. Met een portefeuille belegd in een wereldwijde ETF profiteert u in elk geval van het marktgemiddelde, waarvan het gedrag uiteindelijk weinig gecorreleerd is met politieke cycli. Deze strategie, naast dat ze eenvoudig en goedkoop is, helpt om emoties en storende oordelen te vermijden. U kunt een idee krijgen van wat dit voor u zou opleveren door een simulatie te doen op onze website en een afspraak te maken met een van onze wealth managers.