chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

18 Apr 2024
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Beleggen in de Amerikaanse aandelenmarkt: hoe begin ik eraan?

De gemiddelde belegger heeft vaak de neiging om de voorkeur te geven aan lokale aandelen en markten. De reden daarvoor is de nationale voorkeur, een cognitief fenomeen dat bekend staat als “home bias”. Maar buitenlandse markten, zoals de Amerikaanse aandelenmarkt, hebben natuurlijk ook hun aantrekkingskracht. Wenst u te beleggen in de Amerikaanse aandelenmarkt? Lees hier hoe u er best aan begint.

Beleggen in de Amerikaanse aandelenmarkt: hoe beginnen?

Wall Street viert zijn 230e verjaardag

In 1792 ondertekenden vierentwintig makelaars de Buttonwood-overeenkomst (“plataan” in het Engels), genoemd naar de boom waaronder ze gewoonlijk vergaderden in het zuiden van Manhattan, de huidige Wall Street. Deze makelaars legden daardoor bijna 230 jaar geleden de eerste grondslagen van 's werelds grootste effectenbeurs, die in 1863 werd omgedoopt tot de New York Stock Exchange (NYSE). Het is ook een van de belangrijkste beurzen die de open outcry-handel handhaaft.

Zwaargewicht op de wereldmarkt

De Amerikaanse markt is de grootste en meest liquide ter wereld. 56% van 's werelds beurskapitalisatie is afkomstig van Amerikaanse noteringen! Ter vergelijking: België is goed voor iets minder dan 1% van de wereldwijde aandelenmarkt.

Verschillende beurzen

Net zoals de Europese markt, bestaat de Amerikaanse markt uit verschillende beurzen. De twee belangrijkste zijn de New York Stock Exchange (NYSE) en de Nasdaq, waar Amerikaanse tech bedrijven genoteerd staan. Daarnaast bestaan er ook minder bekende secundaire beurzen, zoals de American Stock Exchange (AMEX) en de Chicago Stock Exchange.

Verschillende indexen

De bekendste Amerikaanse indexen zijn de Dow Jones Industrial, de S&P 500 en de Nasdaq Composite. De S&P 500 wordt beschouwd als het meest representatief voor de Amerikaanse economie en had eind 2021 een marktkapitalisatie van $ 40.000 miljard. De Nasdaq Composite kwam toen daarentegen in de buurt van $ 20.000 miljard. Merk op dat sommige bedrijven, zoals Apple, in beide indexen terechtkomen. Ter vergelijking, de BEL 20 had op hetzelfde moment een totale marktkapitalisatie van bijna $300 miljard.

Openingsuren

Aandelen kunnen gekocht worden op de beurzen van New York (NYSE en Nasdaq) van maandag tot vrijdag tussen 9.30 uur en 16.00 uur plaatselijke tijd, d.w.z. tussen 15.30 uur en 22.00 uur in Brussel in de zomer en tussen 14.30 uur en 21.00 uur in de winter.

Is het een goed idee om te investeren in de VS?

"Never bet against America", zei Warren Buffet in zijn jaarbrief van 2020. Met andere woorden: de kans zou klein zijn om de Amerikaanse welvaart en leiderschap te zien verzwakken. Hoe dan ook, gezien het belang van de Amerikaanse markt is het voor een belegger bijna onmogelijk om deze te negeren. Alleen al om uw activa te spreiden lijkt het dus verstandig om Amerikaanse aandelen in uw portefeuille op te nemen.

Wie kan Amerikaanse effecten kopen?

Alle in België actieve banken en makelaars geven toegang tot de belangrijkste beurzen zoals Euronext, de beurzen van New York (NYSE en Nasdaq), Londen, Zürich, Frankfurt, Dublin, Milaan, enz. Een effectenrekening openen in België laat u dus toe om te beleggen in Amerikaanse aandelen.

Transacties in dollar

Als u van plan bent om op de Amerikaanse markt te beleggen, worden de transacties in dollar uitgevoerd. In geval van aan- of verkoop zijn er twee mogelijkheden: ofwel wisselt uw bank automatisch van EUR naar USD of omgekeerd op het ogenblik van de beurstransactie, ofwel opent de bank een rekening in meerdere munteenheden en laat ze het aan u over om de wissel uit te voeren op het ogenblik dat u het meest geschikt vindt.

Risico van wisselkoersen

In deze context loopt u een wisselkoersrisico op. Dit betekent dat zelfs als uw aandelen in dollar stijgen, de winst kan verminderen of verdwijnen als de dollar verzwakt ten opzichte van de euro. Bij een gunstige wisselkoers zou uw winst omgekeerd kunnen worden versterkt.

Belasting

In België kunnen beleggers onderhevig zijn aan verschillende soorten belastingen: belasting op beurstransacties, roerende voorheffing of belasting op effectenrekeningen. Als u als Belgische belegger Amerikaanse aandelen bezit, bent u een dubbele bronbelasting verschuldigd op dividenden : 15% bronbelasting aan Amerikaanse zijde, 30% aan Belgische zijde.

Individuele aandelen of ETF's?

Om in de Amerikaanse markt te beleggen, zal de actieve belegger waarschijnlijk de voorkeur geven aan individuele aandelen, terwijl de passieve belegger de voorkeur zal geven aan exchange-traded funds of ETF's die Amerikaanse effecten omvatten. Het voordeel van een ETF is dat u een gediversifieerde portefeuille kunt verkrijgen tegen lagere kosten, want met één transactie hebt u toegang tot een groot aantal beursgenoteerde bedrijven.

Easyvest en de Amerikaanse markt

Deze zogenaamde "passieve" strategie is de aanpak die door easyvest wordt aanbevolen. De ETF’s waarin onze cliënten investeren bestaan uit beursgenoteerde bedrijven van de hele wereld, en dus voor een groot deel Amerikaanse bedrijven. De blootstelling van onze cliënten aan deze Amerikaanse bedrijven is dus precies evenredig met hun gewicht op de wereldmarkten. De door ons voorgestelde ETF’s omvatten doorgaans ook alle soorten beursgenoteerde bedrijven, niet alleen de grootste of meest trendy.

Altijd de juiste allocatie

Door indexen te volgen, wordt de allocatie van onze portefeuilles voortdurend en automatisch aangepast aan de marktdynamiek. De passieve strategie is dus een uiterst eenvoudige en rationele manier om een billijke blootstelling aan verschillende markten te verkrijgen, zonder dat u ongelegen transacties moet uitvoeren.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter
Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.