chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

30 Dec 2023
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Hoeveel moet u maandelijks sparen voor een ideaal pensioen?

4.600 Belgen hebben de de pensioenplanner van Easyvest gebruikt om hun pensioeninkomsten te kennen en de inspanning te berekenen die nodig is om hun doel te bereiken. Conclusie: de helft van hen moet minstens 223€/maand opzij zetten om comfortabel van hun pensioen te kunnen leven. En u?

Hoeveel moet u maandelijks sparen voor een ideaal pensioen?

De pensioenplanner van Easyvest: een schat aan informatie

Als u het nog niet heeft geprobeerd: de pensioenplanner van Easyvest is een ware schat aan informatie over uw pensioen. In slechts een paar kliks kunt u, binnen handbereik:

  1. Precies weten hoeveel u maandelijks zult verdienen na pensionering, inclusief alle bronnen van inkomst (wettelijk pensioen, aanvullend pensioen, pensioensparen).
  2. Een doel stellen voor uw netto maandelijks pensioeninkomen, op basis van uw behoeften, indien het geprojecteerde bedrag onvoldoende lijkt.
  3. Een beleggingsplan opstarten om dit doel te bereiken en het verschil tussen uw geprojecteerde inkomsten en uw ideale inkomen op te vullen.

€478 per maand om uw pensioen aan te vullen

Sinds de lancering van onze planner een jaar geleden hebben 4.600 Belgen van gemiddeld 46 jaar hun toekomstige pensioen gesimuleerd en een "ideale" pensioendoelstelling vastgesteld. Gemiddeld vereist het waargenomen verschil tussen de geprojecteerde inkomsten en het gewenste pensioeninkomen een maandelijkse spaarinspanning van €478.

De mediane inspanning is €223 per maand

Als de gemiddelde inspanning €478 per maand bedraagt, ligt de mediane inspanning op €223 per maand. Dit betekent dat de helft van alle gebruikers die een simulatie hebben uitgevoerd, een hogere inspanning wordt aanbevolen dan €223 per maand, en de andere helft een lager bedrag. De gemiddelde inspanning van €478 per maand wordt dus verklaard door een minderheid van hogere aanbevelingen: inderdaad, aan 30% van de gebruikers wordt geadviseerd om €480 per maand of meer te sparen (in gevallen waarin de pensioenleeftijd al is bereikt, kan het bedrag enkele duizenden euro's per maand overschrijden).

Start vroeg genoeg om de inspanning te verminderen

Hoe eerder u begint, hoe kleiner de inspanning zal zijn om uw objectief te bereiken. Dit wordt versterkt door het effect van samengestelde interest, waarbij de rente, jaar na jaar herbelegd, ook rendement oplevert. Zo bedraagt de gemiddelde spaarinspanning voor gebruikers jonger dan 35 jaar €276 per maand om hun pensioendoel te bereiken.

 
         

De berekende inspanning houdt rekening met het marktrendement

De pensioenplanner van Easyvest beveelt beleggingsplannen aan met ETF's die de belegger blootstellen aan de wereldwijde aandelenmarkt en obligaties uit de eurozone. Deze zogenaamde "indexbelegging" is uiterst efficiënt omdat ze de kosten voor de belegger minimaliseert en tegelijkertijd het potentieel rendement op lange termijn maximaliseert. Onze regelmatige analyses tonen aan dat deze strategie bijna systematisch beter presteert dan de actieve beleggingsformules die de meeste grote Belgische banken aanbieden.

Regelmatig beleggen, zonder erover na te denken

De aanbevelingen van de pensioenplanner van Easyvest duiden een maandelijkse spaarinspanning aan, wat overigens helpt om de impact van volatiliteit op uw portefeuille te minimaliseren. Dankzij de automatische beleggingsfunctionaliteit van onze app kunt u van tevoren de bedragen en de frequentie van uw beleggingen instellen, zodat u regelmatig en zonder zorgen kunt investeren. Maar een eenmalige investering is natuurlijk altijd mogelijk.

Wilt u weten wat uw potentieel rendement zou kunnen zijn door regelmatig te beleggen bij Easyvest? Start dan nu een simulatie via de link hieronder.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.