chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

11 Apr 2024
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Wat zijn de beste robo-adviseurs in België in 2024?

Easyvest, de eerste robo-adviseur die in 2016 in België werd gelanceerd, is sindsdien gevolgd door anderen. In alle transparantie delen we hier een diepgaande analyse van de verschillende robo-adviseurs in België, een eenvoudige en doeltreffende oplossing voor beginnende en ervaren investeerders.

Welke robo-advisor is nummer 1 in België in 2024?

Wat is een robo-adviseur?

Een robo-adviseur is een online platform dat algoritmen gebruikt om op een geautomatiseerde manier beleggingsadvies te geven en uw portefeuille te beheren. Deze platforms gebruiken geavanceerde wiskundige modellen om marktgegevens, uw beleggersprofiel en uw financiële doelstellingen te analyseren, om u een zowel efficiënte als gepersonaliseerde activaspreiding te bieden. Easyvest was de eerste robo-adviseur die in 2016 in België werd gelanceerd.

De voordelen van robo-adviseurs

Robo-adviseurs hebben verschillende belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele methoden van vermogensbeheer. Hier zijn enkele van de sterke punten die veel beleggers in België aanspreken:

1. Toegankelijkheid en eenvoud

Robo-adviseurs zorgen voor een betere toegankelijkheid van vermogensbeheerdiensten. U kunt binnen enkele minuten een online account aanmaken en beginnen met beleggen met betaalbare bedragen. Robo-adviseurs zijn van nature digitale spelers en bieden over het algemeen een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface die portefeuillebeheer eenvoudig en toegankelijk maakt voor iedereen, zelfs voor beginnende beleggers. Die van Easyvest laat onder andere toe om de evolutie van zijn rekening in real time te volgen, terugkerende betalingen te plannen en projecties te maken over zijn toekomstig pensioen.

2. Advies

In "robo-adviseur" zijn er twee componenten: automatisering en advies. Met de hulp van een robo-adviseur weet je zeker dat je het portfolio opzet dat bij jouw profiel past en dat je op koers blijft. U laat zich niet leiden door uw emoties maar door een getrainde professional om uw rendement op de lange termijn te maximaliseren. Bij Easyvest combineren we een state-of-the-art mobiele app met hypergepersonaliseerd menselijk advies: het is vooral deze dubbele dimensie die ons in 2021 en 2023 het label “Best in Test” van Test Aankoop Invest opleverde.

3. Diversificatie

Diversificatie is een essentieel aspect van portefeuillebeheer. De meeste robo-adviseurs baseren hun beleggingsstrategie op ETF's, die tegen lagere kosten de prestaties van beursindices nabootsen. Met ETF's kunt u in één keer in een zeer groot mandje activa beleggen, zodat u tegen lagere kosten kunt profiteren van de groei van de wereldmarkt. Deze strategie van maximale diversificatie beperkt de risico's die gepaard gaan met een te grote blootstelling aan bepaalde effecten of bepaalde sectoren. Talrijke studies tonen ook aan dat de wereldmarkt op lange termijn onverslaanbaar is. Dit betekent dat het rendement van robo-adviseurs over het algemeen hoger is dan dat van traditionele beheerders voor een investeringshorizon van meer dan 5 jaar.

4. Lagere kosten

Met deze op ETF gebaseerde benadering en aanzienlijk lagere structuurkosten dan traditionele fondsbeheerders, rekenen robo-adviseurs doorgaans veel lagere kosten aan. Deze voordelige tariefstructuur kan een aanzienlijke impact hebben op uw langetermijnrendement. Bij Easyvest hanteren we afnemende beheerkosten die variëren van 0,5% (voor rekeningen van meer dan € 250.000) tot 1%, d.w.z. twee tot drie keer minder dan de kosten die traditionele banken gewoonlijk hanteren. En reken maar uit: 1% minder kosten kan over 40 jaar € 500.000 extra rendement opleveren!

5. Automatische herbalancering

De robo-adviseurs monitoren voortdurend uw portefeuille om uw activaspreiding te behouden zoals u die aanvankelijk hebt gedefinieerd, volgens uw risicoprofiel: dat is herbalancering. Bovendien houden robo-adviseurs de markten continu in de gaten en selecteren ze op elk moment de beste ETF's voor hun klanten.

Nadelen van robo-adviseurs

Laten we, om volledig transparant te zijn, ook de nadelen van robo-adviseurs noemen, ook al zijn er maar weinig. Allereerst laten robo-adviseurs u niet toe om de aandelen te kiezen waarin u belegt. Doorgaans bieden ze een reeks portefeuilles aan die zijn samengesteld uit verschillende ETF's, waarbij de selectie en toewijzing afhangt van uw risicoprofiel. Als u deze selectie zelf wilt maken, kunt u dit via een makelaar doen, maar bedenk dat dit tijd en kennis vergt die niet aan iedereen is gegeven. Ten slotte varieert het adviesniveau sterk van de ene robo-adviseur tot de andere, waarbij sommige meer gericht zijn op automatisering en kostenreductie. Bij Easyvest zijn we ervan overtuigd dat het een niet zonder het ander kan. Ons team van adviseurs staat te allen tijde voor u klaar om al uw vermogensvragen op te lossen.

De beste robo-adviseurs in België

Hoewel robo-adviseurs een reeks voordelen gemeen hebben, heeft elk van deze platformen toch zijn eigen kenmerken. Het is daarom essentieel om degene te vinden die het beste bij uw behoeften past, waarbij u de sterke en zwakke punten van elk bekijkt.

  Minimaal investeringKosten (inclusief BTW)#Beschikbare portefeuillesESG portefeuilleAuto add-on
1.Easyvest€5.0000,5%-1%10jaja
2.Birdee€501%14jaja
3.Keyprivate€15.0000,91%10janee
4.Indexa€2.0000,4%-0,85%44janee

Easyvest: pionier in België, adviesniveau vergelijkbaar met private banking

Easyvest werd in 2016 in België gelanceerd door Matthieu Remy en Corentin Scavée en was de eerste die een aanbod aanbood dat voor 100% op ETF's was gebaseerd, tegen zeer voordelige tarieven. De toewijzing van elke portefeuille wordt bepaald door een uniek algoritme, ontwikkeld op Harvard, waarvan Matthieu is afgestudeerd. De Easyvest-applicatie is in de loop van de tijd enorm verrijkt, met met name functies voor pensioenplanning en automatische betalingen. Easyvest heeft van Test Aankoop Invest tweemaal het label “Best in Test” in de categorie robo-adviseurs gekregen, in 2021 en 2023. De kwaliteit van de dienstverlening aan de klanten wordt systematisch in hun analyses benadrukt. Easyvest biedt beleggingsrekeningen aan, particulier of mede-eigenaar, voor particulieren en bedrijven, maar ook voor minderjarigen, evenals pensioenproducten voor zelfstandigen (EIP, PLCI, CPTI). Easyvest is erkend als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar door de FSMA, de Belgische financiële toezichthouder.

Birdee: de robo-adviseur van BNP Paribas, voor alle budgetten

Birdee is de robo-adviseur van BNP Paribas Asset Management. Het aanbod bestaat uit 5 ETF-portefeuilles waarin het mogelijk is om thematische varianten te introduceren (biotech, kmo, vastgoed). Rekeningen geopend via Birdee zijn ondergebracht in Luxemburg, wat betekent dat u ze in België moet aangeven zoals buitenlandse rekeningen. Belgische klanten moeten dus meerwaarden op obligaties opnemen in hun belastingaangifte.

Keyprivate: tracker portefeuilles vanaf € 15.000

Keytrade Bank staat bekend om zijn handelsplatform, waarmee particulieren rechtstreeks op de markten kunnen beleggen. Voor de minder ervaren of degenen die een ETF-portefeuille willen opbouwen, is Keyprivate een goede optie... behalve dat het pas toegankelijk is vanaf € 15.000, wat een aanzienlijke toetredingsdrempel vormt. Het is mogelijk om een duurzame voorkeur toe te voegen aan de portefeuillekeuze.

Indexa: n°1 in Spanje en actief in België aan een voordelige prijs

Indexa werd in 2014 gelanceerd in Spanje en kende een exponentiële lokale groei voordat het in 2020 in Frankrijk en België werd gelanceerd. Zijn sterke punt? Zeer voordelige tarieven, zelfs voor kleine geïnvesteerde bedragen. Indexa biedt 44 vrij complexe portefeuilles aan, sinds 2022 verkrijgbaar met een duurzame variant. Indexa is goedgekeurd door de Spaanse financiële toezichthouder (CNMV) en is geregistreerd bij de FSMA onder het stelsel van vrijheid van dienstverlening.

Matti en Curvo hebben hun activiteiten in België stopgezet

Twee spelers in passief beleggen lijken uit het Belgische landschap te verdwijnen. Matti, de robo-adviseur van KBC die wordt aangeboden op het online investeringsplatform van de bank (Bolero), lijkt niet langer actief te zijn. Hoewel de website nog steeds online is, melden verschillende bronnen dat de activiteiten zijn stopgezet en lijkt het nu onmogelijk om een ETF-portefeuille met Matti te openen. Van zijn kant heeft Curvo, in 2021 gelanceerd door twee jonge Vlaamse ondernemers en gericht op kleine portefeuilles, voorlopig ook zijn activiteiten stopgezet.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter
Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.