chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

05 Oct 2023
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

De Bel 20 is goed maar de wereldmarkt is beter

Als u geïnteresseerd bent in beleggen en financiële markten, bent u waarschijnlijk bekend met de Bel 20, de belangrijkste aandelenindex in België. Maar wat houdt de Bel 20-index precies in? En waarom is deze relevant voor beleggers? Hebben Belgische beleggers de neiging om deze index te overschatten?

Grafiek waarin de evolutie van de Bel 20 en de MSCI World-index van 1999 tot 2023 wordt vergeleken.

De Bel 20-index in een notendop

De Bel 20-index vertegenwoordigt de prestaties van de 20 grootste en meest verhandelde bedrijven aan de Euronext Brussels-beurs, voorheen bekend als de Brussels Stock Exchange. Het is de belangrijkste referentieaandelenindex van België en kan vergeleken worden met bekende indexen zoals de CAC 40 in Frankrijk, de Dow Jones Industrial Average in de Verenigde Staten en de FTSE 100 in het Verenigd Koninkrijk.

Waarom is de Bel 20-index belangrijk?

De Bel 20-index is een referentiepunt voor zowel beleggers als de bredere economie om diverse redenen:

  1. Beursindicator: De Bel 20 weerspiegelt de gezondheid van de Belgische aandelenmarkt, en bij uitbreideing de economische gezondheid van België. Een stijgende index kan duiden op economische groei, terwijl een daling problemen in de economie kan signaleren.
  2. Besluitvormingsinstrument: Beleggers kunnen de Bel 20 gebruiken als referentiepunt bij hun keuze om individuele aandelen te kopen of verkopen. Het helpt hen te identificeren welke sectoren en bedrijven in België goed presteren.
  3. Beleggingsmogelijkheid: Door te investeren in indexfondsen of Exchange Traded Funds (ETF's) die de Bel 20 volgen, kunnen beleggers hun portefeuille diversifiëren en blootstelling krijgen aan een breed scala aan Belgische bedrijven.
 
         

Enkele welbekende bedrijven in de Bel 20

De samenstelling van de Bel 20-index kan in de loop der tijd veranderen op basis van de marktwaarde van de opgenomen bedrijven. Enkele bekende bedrijven die doorgaans in de Bel 20 zijn opgenomen, zijn:

Investeren in de Bel 20

Beleggers kunnen de Bel 20-index benutten door individuele aandelen van de index, indexfondsen, of ETF's die de Bel 20 volgen, aan te schaffen. Deze beleggingsinstrumenten kunnen worden gekocht via online effectenmakelaars of financiële instellingen.

Waarom diversificatie belangrijk is

Hoewel de Bel 20 een waardevolle graadmeter is voor de Belgische markt, kan overmatige concentratie in slechts één index risicovol zijn. Diversificatie is van groot belang om risico's te spreiden en te vermijden dat alle eieren in één mand worden gelegd. Beleggers zouden daarom ook moeten overwegen om in andere activaklassen, sectoren en regio's te beleggen om hun portefeuille te beschermen tegen marktschommelingen.

Wereldwijde aandelenmarkten en de MSCI World-index

Er bestaan indexen die wereldwijde aandelenmarkten volgen, zoals de MSCI World Index, de FTSE All-World Index en de S&P Global 1200 Index. Deze indexen omvatten aandelen van bedrijven over de hele wereld en bieden beleggers de mogelijkheid tot wereldwijde diversificatie.

Inclusie van Bel 20-bedrijven in de MSCI World-index

De MSCI World-index bevat aandelen van bedrijven uit verschillende landen, waaronder België. Dit stelt beleggers in staat om indirect blootstelling te krijgen aan Bel 20-bedrijven wanneer zij investeren in fondsen die deze index volgen. Het exacte gewicht van Belgische aandelen in de MSCI World-index kan echter variëren, afhankelijk van marktomstandigheden en de prestaties van Belgische bedrijven.

Op de lange termijn is de wereldaandelenmarkt veel winstgevender dan de Bel 20

Van 1999 tot 2023 waren de prestaties van de Bel 20 vrijwel systematisch lager dan die van de wereldaandelenmarkt, vooral sinds 2010, toen de kloof aanzienlijk groter is geworden. Over de hele periode heeft de wereldaandelenmarkt bijna drie keer meer rendement opgeleverd dan de Belgische index! Met slechts twintig aandelen is een portefeuille gebaseerd op de Bel 20 inderdaad zeer geconcentreerd en daarom behoorlijk riskant. Denk aan de crisis van 2008: met het faillissement van Fortis, dat deel uitmaakte van de Bel 20 en als de veilige belegging bij uitstek werd beschouwd, werd ongeveer 15% van de waarde van de index teruggebracht tot minder dan 1% in minder dan een jaar tijd. Hoewel deze waarde later binnen de index werd vervangen, heeft de aandeelhouder zijn verlies nooit goedgemaakt.

Easyvest, uw partner voor wereldwijd beleggen

Diverse studies tonen aan dat zelfs doorgewinterde investeerders zoals Warren Buffet op lange termijn de wereldwijde markt niet kunnen verslaan. Vertrekkend vanuit dit inzicht biedt Easyvest haar klanten een eenvoudige, transparante en rendabele beleggingsstrategie op basis van ETF's voor wereldwijde aandelen en eurozone-obligaties. Deze zogenaamde "index-" of "passieve" strategie maakt brede diversificatie van uw portefeuille mogelijk en stelt u in staat om op lange termijn marktrendement te behalen. Met Easyvest bouwt u een portefeuille op die de waarden van de Bel 20 omvat, in verhouding tot hun gewicht op de wereldwijde beurs. Benieuwd om te zien wat uw potentieel rendement zou kunnen zijn met Easyvest? Start dan nu een simulatie, of neem contact op met onze Wealth Managers.

Wilt u weten wat uw rendement zou kunnen zijn door te beleggen in ETF’s bij Easyvest? Start dan nu een simulatie via onderstaande link.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.