chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

09 Nov 2022
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

5 tips om niet op het verkeerde moment te verkopen

Slechte tijden op de beurs zijn onvermijdelijk. Als belegger ervaar je hoogte- en dieptepunten. Hoe moeilijk het ook is, het is belangrijk om u aan uw investeringsplan te houden en te voorkomen dat u uw aandelen tijdens een recessie verkoopt. Waarom? Omdat markttiming moeilijk, zo niet onmogelijk is. Succes proberen te boeken door de markt proberen te “timen” resulteert vaak in het missen van het herstel op het moment dat het zich voordoet.

5 tips om niet op het verkeerde moment te verkopen

Wanneer uw portefeuille liquideren?

De markt is op de lange termijn onverslaanbaar, dat is zeker. Maar de termijn (m.a.w. het moment waarop u uw portefeuille verkoopt) kan zich ook opdringen door (on)voorziene omstandigheden en is daarom niet altijd een keuze. Een plezier aankoop, een onmisbare opportuniteit in vastgoed, een professionele heroriƫntatie, gezondheidsproblemen, een scheiding... of een paniekaanval wanneer de markten beginnen te dalen. Wat als het grootste risico in een portefeuille de onverwachte liquidatie is?

1. Onthoud waarom u in de eerste plaats hebt geĆÆnvesteerd

U hebt een weloverwogen beslissing genomen toen u besloot te beleggen. Denk terug aan de redenen waarom u aandelen gekocht hebt en behoud uw beleggingen zolang deze redenen geldig blijven. Als u bijvoorbeeld belegt voor uw pensioen, houd dan die langetermijnhorizon in gedachten en vergeet niet dat u zich onderweg tijdelijke tegenslagen kunt veroorloven.

2. Verkoop niet alleen omdat de beurs daalt

De beurs gaat voortdurend op en neer en mensen zijn van nature geneigd om in paniek te slaan als ze hun investeringen zien dalen. Probeer echter de drang om te verkopen te weerstaan en controleer als langetermijnbelegger niet te vaak de status van uw portefeuille. Onthoud dit: slechte tijden duren niet eeuwig, maar het missen van het herstel kan blijvende gevolgen hebben voor uw portefeuille!

3. Wees goed verzekerd

Zorg ervoor dat u goed verzekerd bent (op medisch vlak, voor uw woning of professioneel) om te voorkomen dat u op korte termijn cash nodig heeft. Bent u bijvoorbeeld zelfstandige, overweeg dan om een verzekering voor gewaarborgd inkomen af te sluiten die u beschermt bij arbeidsongeschiktheid.

4. Zorg voor een spaarreserve

Als u geld nodig heeft voor onverwachte uitgaven, gebruik dan uw spaarreserve in plaats van aandelen te verkopen. Een spaarreserve moet liquide zijn, d.w.z. gemakkelijk om te zetten in cash, zoals bv. op een spaarrekening. Zo kunt u er, indien nodig, gebruik van maken zonder verlies te lijden.

5. Breng uw portefeuille opnieuw in evenwicht

Herbalancering is het opnieuw afstemmen van de wegingen binnen uw beleggingsportefeuille om deze terug te brengen naar de beoogde allocatie. Stel dat u een portefeuille heeft die voor 50% in aandelen en voor 50% in obligaties is belegd. Na vijf geweldige jaren op de aandelenmarkt is uw weging gewijzigd naar 70% aandelen en 30% obligaties. Als de markt omdraait, lijdt u een aanzienlijk verlies, meer dan wat zou moeten overeenkomen met uw risicoprofiel. Om te voorkomen dat u in paniek verkoopt, is een regelmatige herbalancering daarom essentieel.

Beleg met een gerust hart dankzij easyvest

De passieve beleggingsstrategie van easyvest is ontworpen voor de lange termijn en vereist per definitie geen regelmatige opvolging van de portefeuille. Uw kapitaal wordt belegd in een ETF met wereldaandelen en een ETF met obligaties uit de Eurozone. Op die manier bieden we een maximale diversificatie aan en volgen we het marktrendement. Daarnaast herbalanceren we regelmatig de portefeuilles van onze klanten, zodat ze in lijn blijven met hun profiel. Heeft u om een bepaalde reden geld nodig? Onze adviseurs staan altijd voor u klaar om de best mogelijke oplossing te vinden. Indien nodig kan de gehele of gedeeltelijke liquidatie van uw portefeuille zeer snel worden uitgevoerd.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter
Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.