chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

09 Apr 2024
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Investeren op 25-jarige leeftijd: grote aankopen plannen

Twintiger zijn betekent vaak een eerste job hebben, uw eerste financiële inkomsten krijgen ... Ook al worden er dan meer uitgaven dan investeringen voorzien, is het reeds mogelijk om de basis te leggen voor een goed financieel beheer.

Investeren op 25-jarige leeftijd: grote aankopen plannen

Moet u agressief beleggen als twintiger?

Als jonge belegger is u misschien verteld dat u agressief moet beleggen omdat u mogelijks een lange beleggingshorizon heeft. Dit betekent meestal beleggen in een hoog percentage aandelen en een klein percentage obligaties of cash. Maar wat u niet uit het oog moet verliezen zijn uw beleggingsobjectieven.

Wat zijn uw beleggingsobjectieven?

Het deel van uw geld dat bedoeld is voor langetermijnplannen, zoals uw pensioen, moet hoogstwaarschijnlijk agressief worden belegd. Maar als twintiger heeft u andere financiële doelen voor ogen dan uw pensioen… zoals uw volgende vakantie, uw huwelijk of de aankoop van een eerste woning. Deze doelen vereisen meer financiële planning dan agressief beleggen in aandelen.

De theorie van de compartimentering

Voor een optimaal beheer van uw financiën is het verstandig om beleggingscompartimenten te creëren in functie van de horizon van uw financiële doelstellingen. Naarmate de horizon van het doel groter wordt, breiden de investeringsmogelijkheden zich uit. Over het algemeen beschouwen we drie compartimenten: een noodfonds in cash voor uitgaven op korte termijn, een deel dat voorzichtig belegd wordt om bijvoorbeeld een volgende vastgoedaankoop te financieren en ten slotte een deel dat agressief belegd wordt in aandelen voor de doelstellingen van (zeer) lange termijn zoals uw pensioen.

Van de theorie naar de praktijk

In de praktijk geven de meeste 25-jarigen weinig om beleggen. Ze houden hun vermogen in cash en geven het allemaal uit bij het kopen van vastgoed. Resultaat: een, soms aanzienlijke, som slaapt jarenlang op een spaarrekening zonder iets op te brengen.

Investeer zo snel mogelijk

Maar hoewel de kortetermijnuitgaven uiteraard gedekt moeten worden door een goed vangnet, moet zo snel mogelijk investeren voor de lange termijn een prioriteit zijn, zelfs relatief kleine bedragen. Waarvoor ? Want dankzij het fenomeen van samengestelde rente is de accumulatie van lang belegd vermogen exponentieel.

10 jaar winst = 2x meer opgebouwd kapitaal

Het bewijs door de cijfers: wie op zijn 25ste in plaats van op zijn 35ste € 5.000 spaart voor zijn pensioen, bouwt uiteindelijk dubbel zoveel vermogen op! Wetende dat het wettelijk pensioen onvoldoende zal zijn voor toekomstige gepensioneerden, is het absoluut noodzakelijk om uw eigen kapitaal op te bouwen om uw levensstijl te garanderen na pensionering. Easyvest rekende het uit: u heeft € 800.000 nodig om van 65 tot 85 jaar een comfortabel pensioen van € 5.000 per maand te kunnen betalen. Zoals de onderstaande grafiek suggereert, is het verre van mission impossible als je vroeg begint...

grafiek toont effect aan van vroeg starten met beleggen

Investeer niet agressief om uw eerste vastgoed te financieren

Volgens een studie van de Federatie van Belgische Notarissen voerden jongeren van 18 tot 30 jaar bijna 30% van alle vastgoedtransacties in het land uit tijdens de eerste 6 maanden van 2022, terwijl ze slechts 19,5% van de volwassen bevolking vertegenwoordigen. Ook al zal de stijging van de rentevoeten het vastgoedenthousiasme van jongeren ongetwijfeld temperen, een aanzienlijk deel van het spaargeld van 20- tot 30-jarigen gaat waarschijnlijk naar dit soort investeringen. Als dit uw geval is, investeer dan niet te agressief om het te financieren. Een neutrale portefeuille is meer geschikt om een grote aankoop binnen 5 of 10 jaar te financieren.

Vertrouw op de Belgische leider in indexbeheer

Bent u geïnteresseerd in beleggen maar u weet niet waar te beginnen? Heeft u weinig tijd om uw portefeuille te beheren? Dan is de passieve benadering van easyvest iets voor u! Onze aanpak staat voor eenvoud en transparantie: door te beleggen in een wereldwijde aandelentracker en een obligatietracker uit de eurozone, krijgt u het rendement van de markt terwijl u de kosten minimaliseert. Onze adviseurs helpen u bij het bepalen van de beste aandelen-/obligatieallocatie voor uw portefeuille, op basis van uw risicoprofiel en uw doelstellingen. Wacht niet langer en doe nu al één of meerdere simulaties van uw investering en maak zo kennis met onze aanpak!

Lees ook de andere blogs uit de serie “Investeren volgens uw leeftijd”: investeren op 1-jarige leeftijd, investeren op 40-jarige leeftijd, investeren op 65-jarige leeftijd en investeren op 75-jarige leeftijd.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter
Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.