chat icon
Camille Van Vyve

Camille Van Vyve

26 Apr 2023
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Beleggen na uw 65ste: tijd om uw kapitaal te structureren.

Om van deze gouden pensioenjaren te genieten, moet u het tijdens uw professionele loopbaan opgebouwde kapitaal verstandig beleggen.

Beleggingsstrategie voor een 65-jarige belegger

Wat is uw levensstijl?

Na pensionering wilt u waarschijnlijk de dingen blijven doen die u graag doet…en ze zelfs net iets meer doen. Wilt u meer reizen? Deelnemen aan meer culturele en sociale activiteiten? Verhuizen naar een zonnigere locatie of een huis ruilen voor een appartement? Dit alles wilt u vooral kunnen bereiken zonder u zorgen te maken over uw financiële toekomst.

Maak de berekening

Als u dat nog niet heeft gedaan, is het hoog tijd om te berekenen hoeveel pensioen u effectief zult ontvangen. Aangezien deze berekening vrij ingewikkeld is, raden we u aan om de gratis easyvest-app en de bijbehorende pensioenplanner te gebruiken, waarmee u uw wettelijk en aanvullend pensioen en uw eventuele pensioensparen kunt samenbrengen om een idee te hebben van uw maandelijkse pensioeninkomen. U kunt ook andere inkomstenbronnen toevoegen, bijvoorbeeld huurinkomsten.

Stel uw prepensioneringsstrategie vast

Om de volgende 20 of 30 jaar met een gerust hart te kunnen overbruggen, is het moment aangekomen om een sterke investeringsstrategie op te bouwen, waarmee u de nodige aanvulling op uw verworven pensioeninkomen krijgt. Begin met de korte termijn: voorziet u de komende 5 jaar grote uitgaven? Een nieuw dak, een financieel duwtje in de rug voor uw kinderen…? Deze bedragen moeten relatief liquide blijven en mogen dus niet zwaar belegd worden in aandelen voor de lange termijn.

Gaat u een groepsverzekering opvragen? Kies dan voor kapitaalbetaling

Als u uw beroepsloopbaan geheel of gedeeltelijk in de privésector heeft uitgeoefend, krijgt u waarschijnlijk een groepsverzekering, die soms aanzienlijk is. De meest gebruikelijke manier om het te ontvangen is kapitaalliquidatie, zodat u onmiddellijk over de volledige som kunt beschikken. Dit is ook fiscaal het voordeligst en laat u toe een deel van het kapitaal na te laten aan uw erfgenamen.

Investeer uw kapitaal zo snel mogelijk

Gezien de huidige inflatie is het niet aan te raden het kapitaal van uw groepsverzekering, de verkoop van onroerend goed of gewoon uw opgebouwde spaargeld te laten staan op een spaarrekening: na verloop van tijd zou de koopkracht die overeenstemt met deze bedragen ernstig worden uitgehold, wat waarschijnlijk niet de bedoeling is.

Het voordeel van samengestelde rente

Door uw kapitaal te beleggen geniet het van het fenomeen van samengestelde interest. Dit wil zeggen dat het gegenereerde rendement jaarlijks herbelegd wordt en op zijn beurt opnieuw rendement genereert. Een jaar zonder rendement kan bijgevolg een grote impact hebben op lange termijn. We lichten dit toe met een voorbeeld: een kapitaal van €250.000 belegd in aandelen gedurende 19 jaar in plaats van 20 jaar, zou op het einde van de periode een potentieel tekort van meer dan €50.000 als gevolg hebben.

Maak je leven niet ingewikkeld

Voor de meesten onder ons wordt pensionering gezien als een tijd om te genieten van het leven. Als u geen ervaren belegger bent, kan het zelf beleggen van het kapitaal van uw groepsverzekering stressvol en tijdrovend zijn. Definieer daarom uw objectief en laat u adviseren over de beste strategie.

Let op de kosten

Een ogenschijnlijk klein verschil in beheerkosten kan op de lange termijn een enorm verschil maken in het totale rendement: goed informeren is hier de booschap! De passieve beleggingsstrategie van easyvest heeft hierbij een dubbel voordeel: transparantie en de laagste kosten op de markt.

Neem niet te veel risico

Het aandeel van risicovolle activa in uw portefeuille zou mettertijd moeten evolueren. Bij pensionering is het aan te raden om uw portefeuille op te bouwen met ongeveer 40% minder risicovolle activa door bijvoorbeeld te beleggen in een tracker van Europese staatsobligaties. Het kan aangewezen zijn om dit aandeel geleidelijk te verhogen tot het einde van de beleggingshorizon. Zo behoudt u uw kapitaal en bent u verzekerd van een stabiele rente gedurende uw hele pensioen.

Zorg voor een vast inkomen...

Bij het structureren van uw portefeuille zou u de uitkering van een lijfrente kunnen voorzien, om zo te kunnen genieten van een regelmatig inkomen. Deze lijfrente is niet onderworpen aan de personenbelasting. Enkel de gebruikelijke financiële taksen (TOB, roerende voorheffing, eventuele taks op effectenrekeningen) zullen verschuldigd zijn. Onze simulator maakt het mogelijk om in een paar kliks de lijfrente te berekenen die resulteert uit een kapitaal X of het kapitaalniveau dat nodig is om een lijfrente van X te genereren.

…Of laat uw kapitaal groeien

Als u het geluk heeft te kunnen rekenen op voldoende pensioeninkomen, zal u misschien een deel van uw beschikbare vermogen voor de lange termijn willen beleggen om zo uw successie te optimaliseren. Ook in dat geval biedt easyvest aangepaste beleggingsformules.

Beleg uw pensioenkapitaal met easyvest

Veel gepensioneerde of bijna gepensioneerde klanten hebben al gekozen voor de beleggingsportefeuilles van easyvest, waardoor ze met een gerust hart hun pensioen kunnen bekijken. Of het nu gaat om het laten groeien van het tijdens hun beroepsleven opgebouwde kapitaal, het opnemen van een lijfrente, of beide, de adviseurs van easyvest staan tot uw beschikking om dit type portefeuille optimaal te structureren. Onze kenmerkende passieve beleggingsstrategie levert marktrendementen op tegen lagere kosten en is onverslaanbaar op de lange termijn. Wacht niet langer om uw simulatie online te starten!

Lees ook de andere blogs uit de serie “Investeren volgens uw leeftijd”: investeren op 1-jarige leeftijd, investeren op 25-jarige leeftijd, investeren op 40-jarige leeftijd en investeren op 75-jarige leeftijd.

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter
Easyvest is een merk van EASYVEST NV, ondernemingsnummer 0631.809.696, erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico's in en kunnen tot verliezen leiden.